VUČIĆ O DEŠAVANJIMA U MAKEDONSKOM SOBRANJU: ‘Iza svega stoji jedna zapadna tajna služba’

Novi predsjednik Srbije  Aleksandar Vučić suočava se s pitanjem je li u Makedoniji provođen “srpski scenarij” – i to u korist prethodne vlade stranke VMRO-DPMNE na čelu s Nikolom Gruevskim.

 

Kompromitirajući dokument makedonske tajne službe

Naime, kako piše Deutsche Welle, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je dokument za koji tvrde da je izvještaj makedonske Uprave za sigurnost i kontraobavještajnu aktivnost (UBK).

Dokument sadrži transkripte razgovora između Ivana Stoiljkovića, zastupnika u Sobranju i predsjednika Demokratske partije Srba (DPS), inače koalicijskog partnera VMRO-a, i srpskog obavještajca Gorana Živaljevića, zaposlenog na mjestu savjetnika u veleposlanstvu Srbije u Skopju, a za koga je prethodno utvrđeno da je ulazio u zgradu Sobranja tijekom krvavih prosvjeda u četvrtak 27. travnja.

Prema tim transkriptima, Stoiljković i Živaljević organizirali su za novinara iz Srbije, a ujedno i zastupnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miroslava Lazanskog, brifinge i susrete, među kojima i s Nikolom Gruevskim, s ciljem da se provede “medijska propaganda u korist VMRO-a i ruske politike”.

Dan nakon boravka u Makedoniji, Lazanski je u beogradskoj “Politici” objavio kolumnu pod naslovom “Ne damo Makedoniju”.

Transkripti završavaju zaključkom da obavještajac iz Srbije, Živaljević, kontrolira i rukovodi aktivnosti zastupnika Stoiljkovića, a da preko njega posredno utječe i na političku situaciju u Makedoniji.

Zoran ZaevFoto: STRINGER

Zastupnik Stoiljković najavio tužbe zbog prisluškivanja

Ivan Stoiljković je za ruski “Sputnik” na srpskom jeziku najavio da će tužiti makedonske službe zbog toga što su ga prisluškivale.

Ako prisluškujete zastupnika i protiv njega provodite tzv. posebne istražne mjere, za to mora postojati odluka suda. A da biste dobili odobrenje suda, morate podnijeti obrazloženje. Ne znam kakvo bi to obrazloženje u mom slučaju moglo biti s obzirom na to da ja imam sigurnosni certifikat”, kaže Stoiljković. Najavio je da će provjeriti postoji li sudsko odobrenje za prisluškivanje i da će, ako ono ne postoji, podnijeti tužbu i zatražiti odštetu.

Vučić tvrdi da iza svega stoji ‘jedna zapadna tajna služba’

Aleksandar Vučić je u intervjuu za TV Pink ocijenio da je “sramotno” to što su objavljeni transkripti prisluškivanih razgovora lidera srpske stranke u Makedoniji, diplomata veleposlanstva Srbije i novinara iz Beograda, ali je dodao i to da smatra da “iza svega stoji jedna zapadna tajna služba”.

Novinar Lazanski optužbe nazvao ‘glupošću’

Miroslav Lazanski je za srpski radio “B92” izjavio da su tvrdnje KRIK-a “glupost” i da na njih “ne bi trebalo trošiti vrijeme”.

Bio sam u Makedoniji, napravio sam reportažu za televiziju Republike Srpske, a poslije toga sam objavio i kolumnu u Politici. Točno je da sam se vidio sa Živaljevićem koji radi u veleposlanstvu i sa Stoiljkovićem koji je predsjednik DPS-a u Makedoniji. Pa s kim da se sretnem? Logično je da se sretnete i informirate s ljudima iz veleposlanstva Srbije. U kakvoj sam ja to bio kampanji kada imam jedan tekst, a nakon toga je i Zaev dao intervju za Politiku”, rekao je Lazanski.

Stevan Dojčinović iz KRIK-a tvrdi da je makedonska služba prikupila oko 50 tekstova Lazanskog koji su prevedeni i objavljeni u Makedoniji, a za koje se vjeruje da su napisani pod tim utjecajem.

 

(Global CIR/DW)

Komentiraj