DOK KURDI NAPREDUJU PREMA RAKI: Teroristi Ahrar al-Šama uz podršku turske vojske napali njihove položaje kod Afrina

Sirijske demokratske snage uspješno nastavljaju novu ofanzivu prema Raki, oslobodivši u srijedu popodne još tri manja mjesta jugoistočno od grada.  

Iako teroristi DAIŠ-a drže grad Al Mansura na autoputu M4, demokratske snage, sastavljene većinom od Kurda,  uspjele su da nametnu potpunu kontrolu nad okolnim selima Abu Kubi al Garbija, Al Hamam i Dal. Teroristi su protjerani sa svojih posljednjih položaja na brani Bat, udaljene 22 kilometra od Rake, pa su tako tri glavne brane na rijeci Eufrat pod potpunom kurdskom kontrolom.

Cilj je da se u što skorije vrijeme opkoli ovo strateški veoma važno mjesto i da se DAIŠ-evcima presiječe prilaz i linija snabdijevanja preko autoputa M4 južno od glavnog grada DAIŠ-a.  Iako su svi mostovi na rijeci Eufrat uništeni američkim vazdušnim udarima, teroristi su još uvijek u stanju da neophodne zalihe vuku i čamcima.

Sa druge strane, teroristi Ahrar Al Šam grupe u srijedu su pokrenuli ofanzivu u kurdskom gradu Iska u okrugu Afrin, sjeverozapadno od provincije Halep, uzrokujući žrtve među civilima.

Teroristi Ahrar al-Šama uz podršku turske vojske pokrenuli ofanzivu protiv Kurda

“Uz podršku turske vojske, Ahrar Al Šam teroristi su minobacačkim granatama napali Širavu, okolinu grada Iske”, rekao je lokalni medijski aktivista Hember Kusa. Turska artiljerija je podržala ovu ofanzivu ispalivši na desetine granata po gradu, koji drže jedinice Kurdske narodne zaštite. (IPG). 

Masivno bombardovanje od strane turske vojske i Ahrar al Šama, dovelo je do uništenja nekoliko stambenih objekata,” rekao je Kusa. Najmanje sedam civila je izgubilo život, a više desetina je povrijeđeno u napadu. Lokalni spasilački timovi nastavili su potragu za žrtvama pod ruševinama zgrada. 

Kao odgovor na napad, kurdski borci su snažno tukli uporišta Ahrar al Šam grupe u oblasti Darat Iza blizu Afrina. “Naše snage su u ovoj operaciji, uništile tri vozila Ahrar al Šam i nekoliko mitraljeza u znak odmazde zbog žrtava grada Iska”, izjavio je kurdski oficir za ARA News.

Dodao je i da su sukobi između njihovih boraca i militanata i njihovih turskih saveznika nastavljeni sve do ponoći u srijedu. Oblast Darat Iza je nedavno pretvorena u glavnu bazu za tursku vojsku i okuplja tzv. ‘pobunjenike’ u provinciji Halep, odakle kontinuirano napadaju na područja koja je zauzeo IPG.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj