NIŠTA NE PREPUŠTAJU SLUČAJU: Njemačka objavila novi plan za Balkan – Berlin plus

Inicijativa njemačkog ministra inostranih poslova “Berlin plus” u cilju podsticanja evropskih integracija Balkana je dobrodošla, ocijenio je direktor projekta za Balkan pri Evropskom institutu u Nici Tobijas Flesenkemper.

Treba nam ‘Berlin na kvadrat’

Međutim, kako je istakao za Euraktiv Srbija, postavlja se pitanje koliko toga može da se promijeni u kratkom roku.

“Iako je ‘Berlin plus’ dobar, sadašnji trenutak više zahtijeva ‘Berlin na kvadrat'” kako bi rezultati bili brži i veći. U ljeto 2014. vlade su predvidele ‘četiri godine do realnog napretka’ a te četiri godine ističu za 15 mjeseci”, naveo je Flesenkemper.

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel objavio je novi plan za Zapadni Balkan – agendu “Berlin plus” kao dodatni podsticaj Berlinskom procesu sa ciljem da se od regiona napravi atraktivan ekonomski prostor a lokalnom stanovništvu donese vidljivi boljitak.

Osnivanje fonda za infrastrukturu i tehnologiju

Gabrijel je agendu “Berlin plus” koja predviđa dodatne napore ali i finansijska sredstva kako bi se ubrzalo napredovanje regiona ka EU predstavio juče u Berlinu na konferenciji sa kolegama sa Zapadnog Balkana koju je organizovao Insitut Aspen. Konferencija u Berlinu, prema njegovim riječima, održana je u svjetlu dešavanja u zemljama Zapadnog Balkana koja su ocijenjena kao prijetnja za stabilnost u regionu.

Planom “Berlin plus” predlaže se osnivanje fonda za infrastrukturu i tehnologiju za koji bi članice EU, Evropske aspocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskog ekonomskog prostora (EEA) mogle da budu donori. Predviđeno je i da njemačka oruđa za saradnju i razvoj budu bolje usmjeravana na potrebe regiona, uključujući uspostavljanje posebnih fondova za “start-apove”, stručno osposobljavanje i razvoj IT infrastrukture.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj