PREDVODNIK BREXIT-a: Farage predmet interesovanja američkih istražitelja

Bivši lider britanske desničarske, euroskeptične stranke Ukip Nigel Farage povezan je s istragom koju američki Federalni istražni biro (FBI) vodi o mogućim vezama Rusije i predizbornog štaba predsjednika SAD Donalda Trumpa, prenio je danas Guardian.

Farage je “osoba od interesa” za istragu što ne znači da je osumnjičen da je počinio krivično djelo, već da istražitelji vjeruju da ima informacije o aktivnostima o kojima se vodi istraga, zbog čega je predmet interesovanja.

Populistički lideri Trump i Farage više puta su izrazili međusobno poštovanje dok su prošle godine vodili kampanje koje su dovele do iznenađujućih promjena – Trumpove pobjede nad kandidatkinjom Demokratske partije Hillary Clinton na predsjedničkim izborima u SAD i referendumske odluke u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU za šta se Farage dugo zalagao.

U martu posjetio Assangea

Bivši lider desničarskog Ukipa je privukao pažnju FBI-aja zbog odnosa s pojedincima koji su povezani i s Trumpovim štabom i za osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kojeg je Farage posjetio u martu, rekli su izvori za Guardian.

WikiLeaks je prošle godine objavio hakovane mailove iz američke Demokratske partije za koje se vjeruje da su nanijeli štetu kampanji kandidatkinje Hillary Clinton. Bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan rekao je da je WikiLeaks sarađivao s Rusijom preko treće strane.

“Jedna od stvari koju su obavještajni istražitelji razmatrali su tačke kontakta i uključene osobe. Ako spojite Rusiju, WikiLeaks, Assangea i Trumpove saradnike, osoba koja se pojavljuje najviše puta je Nigel Farage”, rekao je izvor za Guardian.

Taj izvor je rekao da je Farage povezan s Rogerom Stoneom, dugogodišnjim Trumpovim političkim savjetnikom koji je priznao da je bio u kontaktu s Gucciferom 2.0, hakerom za kojeg američke obavještajne službe sumnjaju da je ruski agent. Farageov portparol je rekao da bivši lider Ukipa nikada nije sarađivao s ruskim zvaničnicima i da su pitanja o Farageovim aktivnostima “na ivici histerije”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj