(VIDEO) PUČ KAO ‘BOŽIJI DAR’: Dvije trećine vojnika učesnika ‘puča’ bili mladi vojni obveznici, koji nisu imali bojevu municiju – ko je, dakle, pucao?

Ako je vjerovati turskoj vladi, stvar je jasna: pokušaj vojnog udara prošlog ljeta izveden je po nalogu  Fethulaha Gulena, ali je plan osujećen zbog odlučnog otpora predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i velikog broja građana. Nepunih godinu dana poslije noći puča 15. jula, nameću se nova pitanja: iskazi agenta obavještajne službe i osumnjičenih pučista ukazuju na to da je Ankara ranije bila obaviještena o planovima za navodni puč, ali nije spriječila pokušaj rušenja vlasti.

Prolivanje krvi moglo se spriječiti

Bivši brigadni general Erhan Kaha siguran je da se te noći ništa nije dogodilo bez znanja vlasti. Pokušaj državnog udara je “protekao prema planovima, informacijama i pod kontrolom načelnika generalštaba, komandanata dijelova oružanih snaga i šefa obavještajne službe”, rekao je Kaha prije nekoliko dana. Da su vojni oficiri pravovremeno upozoreni, prolivanje krvi (250 žrtava) moglo je da se spriječi.

Kaha je izveden pred sud kao osumnjičeni učesnik puča i prijeti mu doživotna robija, pa je moguće da ovakvim iskazima samo sebe želi da zaštiti, ali on nije jedini koji sumnja. Sam Erdogan je nakon puča kazao da ke to ‘Božiji dar’, da jednom zauvijek počisti opoziciju.

Ko je pucao, kada su na ulicama bili vojni obveznici bez oružja?

Turski mediji citiraju i drugog optuženog oficira, koji pita zašto nisu objavljeni rezultati balističke analize municije koju su navodno ispalili pučisti. On tvrdi da su dvije trećine vojnika učesnika puča bili mladi vojni obveznici, koji nisu imali bojevu municiju. Ko je, dakle, pucao?

Michael Rubin iz Američkog preduzetničkog instituta (AEI), think-tank organizacije za politiku, ekonomiju i međunarodne odnose, ukazuje na to da je, prema zvaničnoj verziji, jedinica pod komandom pobunjenika te noći helikopterom stigla u ljetovalište Marmaris da bi uhapsila Erdogana. Zbog čega vlada nije spriječila poletanje helikoptera kada je u to vrijeme zabrana leta već bila na snazi? Kada su pobunjenici stigli u Marmaris, Erdogan je već odavno bio otišao.

Navodna priznanja osumnjičenih pučista osvanula su u novom svjetlu. Levent Tirkan, bivši ađutant načelnika Generalštaba turske vojske Hulusija Akara, izjavio je pred sudom da je njegovo priznanje iznuđeno mučenjem. Nesporno je da su šef turske obavještajne službe Hakan Fidan i načelnik generalštaba Akar najkasnije 15. jula poslije podne obaviješteni o predstojećem pokušaju puča.

Mediji su izvještavali da se jedan pilot helikoptera i bivši Gulenov pristalica 15. jula javio u centralu obavještajne službe MIT, kada je iznio sumnje o mogućim planovima za puč. Ubrzo nakon toga Fidan i Akar su održali duži sastanak, a razišli su se samo pola sata prije pokušaja prevrata.

Šef obavještajne službe i načelnik generalštaba navodno su dugo razgovarali i dan prije pokušaja puča. Prema izvještaju parlamenta o istrazi, pučisti su saznali da je MIT upoznat s planovima, pa su pomjerili početak pobune za šest sati unaprijed – na devet sati uveče 15. jula. Bivši general Kaha i drugi su se pitali zašto se MIT i vojska nisu umiješali, nego su sačekali početak pobune.

Njemački BND sumnja u zvaničnu verziju Erdoganovog režima

Ni zapadne obavještajne službe ne prihvataju verziju Erdoganove vlade. Šef njemačke obavještajne službe (BND) Bruno Kal opisao je puč kao “dobrodošao povod” da se Erdogan obračuna s unutrašnjopolitičkim protivnicima i dodao da nastojanja Ankare da ubijedi zapadne saveznike da iza svega stoji Gulenov pokret nisu uvjerljiva.

 

 

(Global CIR)

 

Objavljeno u:

Komentiraj