SRBIJA IZMEĐU DVIJE VATRE: Njemačka nudi pomoć, ali ne žele Putinove bilborde po Beogradu, dok iz Rusije stižu drugačiji signali!

Balkan je uvijek bio poprište sukoba velikih i moćnih sila preko leđa malih naroda i država. Najočitiji primjer jeste današnja Srbija koja pod je pod vodstvom bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika pokušala balansirati između EU i Rusije. Međutim, bliži se vrijeme kada će morati donijeti konačnu odluku.

Jučer je njemački ministar Zigmar Gabriel zatražio od država bivšeg Balkana da pomoć koju im pruža EU više reklamiraju u javnosti. Tako je izrazio čuđenje da na primjer u Srbiji i dalje većina stanovništva smatra da im najveća financijska podrška dolazi iz Rusije, a to nije tačno.

Sa druge strane, upitao je njemački šef diplomatije, kako je moguće da od aerodroma do centra Beograda posjetioce dočeka veliki bilbord ‘rusko-srpskog’ prijateljstva, dok se plava i žuta, boje evropske unije gotovo i ne vide.

‘Koliko para, toliko muzike’

Sa druge strane, iz Rusije poručuju da ne daju ništa besplatno. Ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin naveo je da je Srbija više zainteresovana da od Rusije nabavi protivvazdušne raketne sisteme “Tor” i “Buk” nego rakete S-300. On je dodao da će kupovina zavisiti od srpkog budžeta.

“S-300 je skup sistem. Košta puno, ima li Srbija finansije da to plati?”, upitao je Rogozin u obraćanju novinarima na Medjunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Rogozin je kazao da je “SrbRogozin: S-300 skup, ima li Srbija novac za to?ija mnogo više zainteresovana za stvaranje mreže vazdušne odbrane za potrebe borbe iz blizine i za ovu svrhu mi imamo ‘torove’ i ‘bukove’, naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost”.

“Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će zavisiti od budžeta koliko će srpska vlada biti spremna da potroši za to”, naveo je zamjenik premijera Rusije.

Čini se kako će Srbija i njeni političari morati donijeti odluku emocija ili razuma, jer bez obzira na sve, čini se da emocije naroda naginju ‘istoku’, dok razumski gledano veća je korist od ‘zapada’, s tim da će i jedni i drugi sve države Balkana gledati sa visine, pa tako i Srbiju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj