TRUMP ODLUČIO: Washington se povlači iz Pariskog sporazuma o klimi

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da se Washington povlači iz Pariskog sporazuma o klimi, poštujući obećanje koje je dao tokom predizborne kampanje. On je rekao da Pariski sporazum “stvara prevelike troškove američkom narodu”.

“Od danas, prekida se implementacija svih neobavezujućih elemenata Pariskog sporazuma”, rekao je Trump. Američki predsjednik je dodao da će SAD prestati da doprinose finansijski Pariskom sporazumu i Zelenom klimatskom fondu (Green Climate Fund), prenosi BBC.

Veoma volim i poštujem rudare

Pariski sporazum je primjer pristajanja Washingtona na dogovor koji šteti SAD-u, a ide u koristi isključivo drugim kompanijama“, rekao je on. Trump je dodao da on “istinski voli prirodu”, ali da ne može da podrži sporazum koji “kažnjava SAD”.

Američki predsjednik je rekao da bi Pariskim sporazumom mnogi rudari u rudnicima uglja izgubili posao, a da on “veoma voli i poštuje rudare”. Prema njegovim riječima, sporazum isključivo ide na ruku Kini i Indiji, a na štetu SAD-a. “Ovaj sporazum predstavlja ogromnu redistribuciju bogatstva SAD drugim zemljama i on je veoma nefer“, rekao je Trump.

Trump je tokom predizborne kampanje obećao glasačima da će preduzeti ovaj korak i da će to pomoći naftnoj i industriji uglja u zemlji. Njegovi protivnici tvrde da će povlačenje iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama značiti abdikaciju američkog rukovodstva u važnim međunarodnim izazovima.

Obama kritikovao Trumpovu odluku

 

Bivši američki predsjednik Barak Obama kritikovao je danas odluku svog nasljednika Donalda Trumpa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, ali je izrazio uvjerenje da će američke savezne države i kompanije nastaviti angažovanije da rade na zaštiti planete, prenio je Rojters.

“Čak i u odsustvu američkog vođstva, čak i kada se ova administracija priključila šačici nacija koje odbacuju budućnost, uvjeren sam da će naše države, gradovi i kompanije pojačati napore i učiniti još više da predvode i pomognu u zaštiti jedine planete koju imamo za buduće generacije”, naveo je Obama u saopštenju nakon što je Tramp najavio povlačenje SAD iz klimatskog sporazuma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj