TRUMP REKAO ‘NE’! Izrael: “Razočarani smo odlukom Trumpa o nepreseljenju ambasade iz Tel Aviva u naš vječni glavni grad Jerusalem”

Izrael je izrazio razočarenje odlukom američkog predsjednika da odustane od preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, no, navode kako se nadaju da bi se ta odluka mogla kasnije promijeniti.

U izjavi ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ističe se: “Iako je Izrael razočaran da se američka ambasada neće seliti u ovom trenutku, cijenimo prijateljstvo predsjednika Trumpa prema Izraelu i njegovu predanost da se ambasada preseli u budućnosti. Stalan je stav Izraela da američka ambasada, kao i ambasade svih drugih zemalja, trebaju biti u Jerusalemu, našem vječnom glavnom gradu“.

Očito je kako je Trump odlučio odgoditi prebacivanje ambasade znajući da bi taj potez znatno povećao tenzije između Izraelaca i Palestinaca te zatvorio mogućnost daljnjim mirovnim pregovorima u kojima SAD planira imati ulogu

Tokom prošlogodišnje predizborne kampanje, Trump je obećao da će preseliti ambasadu te zemlje iz Tel Aviva u Jerusalem, a američki potpredsjednik Mike Pence je početkom aprila izjavio kako Trump ozbiljno razmatra taj potez.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Rusko

    bravo trapmo !

    Reply

Komentiraj