(VIDEO) DAMIR ARNAUT ZA TV1! Zvizdić nije zakazao samo na akcizama: Prevođenje odgovora na upitnik EU želi povjeriti hrvatskim firmama

Gost sinošnjeg dnevnika TV1 bio je zastupnik SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut. U veoma dinamičnom razgovoru dotaknuo je nekoliko zanimljivih tema, ali je gledateljima sigurno najzanimljivije saznati kakvi su odnosi unutar vladajuće koalicije.

Damir Arnaut je mišljenja kako je u koaliciji krenulo niz brdo nakon prvog odbijanja Zakona o akcizama prošle godine, da bi se ta kriza produbila sve do danas. Zakon o akcizama je mogao donijeti državi ogromne sume novca koje bi se odmah upotrijebile za gradnju već planiranih velikih dionica autocesta u BiH. Prema riječima Arnauta, korist bi bila višestruka jer prema nekim stručnjacima čak pedeset privrednih grana i djelatnosti biva uključeno u realizaciju ovako velikih infrastrukturnih projekata.

Arnaut se osvrnuo i na činjenicu da gotovo i da nema većine u državnom parlamentu, nakon što je klub zastupnika SDA sa 10 članova spao na šest ili čak pet. Također nije štedio kritike na račun predsjednika Vijeća ministara, Denisa Zvizdića, koji je po njegovim riječima ogromni posao prevođenja odgovora na upitnik EU želio povjeriti jednoj hrvatskoj kompaniji.

-Gdje su drugi zakoni? Nisu akcize jedino što on treba dostaviti u proceduru, kazao je Arnaut.

Neprihvatljivo je da Crna Gora, koja ima negdje oko 700.000 stanovnika  nema problem da angažuje dovoljno svojih, domaćih prevodilaca, a BiH sa svojih 3.2 miliona ima taj problem. To je neprihvatljivo, a mogu reći i netačno. Radi se o jednoj potpunoj neorganiziranosti Vijeća ministara, jer evo iz relevantnih udruženja prevodilaca dobivam informacije da ima dovoljno kvalifikovanih ljudi koji to mogu uraditi, zaključio je Arnaut.

 

(Global CIR)

 

 

Komentiraj