(VIDEO) TERORIZAM BEZ GRANICA: Na Filipinima operiraju teroristi iz Turske i Saudijske Arabije

Obavještajni izvor je za filipinsku televiziju JMI izjavio da se među pripadnicima terorističke grupe Maute nalaze državljani Saudijske Arabije, Indonezije, Malezije, Pakistana, Čečenije, Jemena, Indije, Maroka i Turske.

Ova filipinska televizija je objavila izvještaj pod naslovom “Zlosutni znak azijskog centra DAIŠ-a na Filipinima” u kome se analizira napad terorista na filipinsku vojsku koji traje više od jedne sedmice. Očevidci tvrde da se ovo nemirno područje vrlo brzo pretvorilo u azijski centar DAIŠ-a. 400 do 500 terorista, koji su prošle sedmice okupirali grad Maravi, u svojim redovima imaju oko 40 stranih državljana, uglavnom iz bliskoistočnih zemalja.

Vanredno stanje

Zbog nasilja je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, poznatiji pod nadimkom Egzekutor, u utorak proglasio izvanredno stanje za cijeli otok Mindanao, drugi najveći otok filipinskog arhipelaga. Većina stanovnika pobjegla je s Marawija, njih oko 200.000, a preostalih 2000 zateklo se u klopci, u zonama koje drže pobunjenici, izjavio je Zia Alonto Adiong, glasnogovornik pokrajinske vlasti.

“Šalju nam sms poruke, mole nas da pošaljemo spasilačke ekipe, no mi ne možemo ući u zone u koje nemamo pristupa”, rekao je i dodao: “Oni  žele pobjeći, strahuju, nedostaje im hrane, neki su pogođeni metcima ili ranjeni u zračnim udarima”.

U subotu kada je počeo muslimanski sveti mjesec ramazan, vlasti su najavile da će pojačati bombardiranja. Tvrde da žele izbjeći kolateralne žrtve, no zbog odbijanja terorista da se predaju cijeli grad je ‘zatočenik’ te poručuju opkoljenima da se zaključaju u kuće.

Žrtvama na prsima ispisali “monafiq”

Pokrajinske vlasti objavile su u nedjelju da su teroristi ubili 19 civila u Marawiju od kojih su tri žene i jedno dijete čija su tijela pronađena u subotu u krugu sveučilišta. “Nekima su ruke bile vezane na leđima i većini je pucano u glavu”, rekao je policijski dužnosnik Jamael Mangadang. Rekao je da je najmanje jedno tijelo imalo na grudima karton s natpisom “monafiq”, što znači izdajica ili licemjer.

Sukobi u Marawiju izbili su nakon napada sigurnosnih snaga na skrovište u kojem se navodno krio Isnilon Hapilon, kojega smatraju vođom DAIŠ-a za Filipine. Za njegovu glavu Sjedinjene Države raspisale su nagradu od 5 miliona dolara. On je ujedno i jedan od vođa  skupine Abu Sajaf koja je na Filipinima specijalizirana za otmice.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj