ERDOGANIZAM OD MALIH NOGU! Dok Srbija otvara nova poglavlja sa EU, Dodik je u Rusiji kod Putina, a vlasti u Kantonu Sarajevo izdale dozvolu za novu Erdoganovu školu!

U Kantonu Sarajevo uskoro će biti otvorena nova srednja privatna škola “Maarif koledž”, a prijedlog Vlade KS-a koja je dala saglasnost za osnivanje ove škole, razmatrali su danas zastupnici Skupštine KS-a. Zastupnici su nakon žustre rasprave izglasali da u Sarajevu bude otvorena nova srednja privatna škola.

 Riječ je o četverogodišnjoj srednjoj privatnoj školi “Maarif koledž”, koja bi se trebala nalaziti u sarajevskom naselju Vraca, u iznajmljenom objektu gdje su ranije bili smješteni Tursko-bosanski koledž i Međunarodna osnovna škola. Za osnivanje srednje škole “Maarif Koledž” nije potrebno izdvajanje finansijskih sredstava iz budžeta, s obzirom na to da je osnivač dužan osigurati sredstva za rad škole.

U prijedlogu je navedeno da će srednja škola “Maarif koledž”, zajedno s vrtićem “Kid IUS”, Prvom privatnom osnovnom školom “Isa-beg Ishaković” i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu zaokružiti cjelinu koja će se baviti obrazovanjem.

Navedeno je, između ostalog, da je riječ o srednjoj školi gimnazijskog tipa u kojoj će se objediniti klasična gimnazija i stručno obrazovanje iz oblasti informacionih i komunikacijskih tehnologija i dizajna sa akcentom na praktičnu primjenu znanja, odnosno sa akcentom na razvoj stručnih kompetencija a koje omogućava primjena Cambridge programa.

Afro-azijske integracije

Ono što je manje poznato bh. javnosti jeste da pomenute škole i fakulteti djeluju pod pokroviteljstvom turskog predsjednika i njegove administracije, te predstavljaju odgovor ozloglašenim Gulenovim školama, koje su bile poželjne i u BiH dok je Erdogan drugovao sa Gulenom. 

No, škola sama po sebi i ne bi bila problem, da Erdogan nije postao gotovo nepoželjna osoba u EU i NATO-u. Otvaranje nove ‘Erdoganove škole’ u Sarajevu i širenje turskog utjecaja u BiH u direktnoj je suprotnosti sa onim što od nas traži Evropska unija. EU traži usklađivanje normi i praksi naše države sa normama i praksama bloka, a erdoganizacija društva i okretanje ideologiji muslimanskog bratstva to sigurno nije. Neko je u ime naroda očigledno izabrao afro-azijske, umjesto euro-atlantskih integracija?

Usput rečeno, baš jučer je Dodik bio u St. Petersburgu gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Naravno to je jedini zvaničnik, pored turskog ambasadora u BiH, koji ga ne izbjegava. Ali eto, tom Dodiku, bez obzira na sve, nije još uvijek na um palo da otvara ‘Putinove škole’.

I dok su zastupnici u kantonalnoj skupštini glasali o izdavanju dozvole za novu tursku režimsku školu u Sarajevu, Njemačka je dala zeleno svjetlo Srbiji za otvaranje nova dva poglavlja u pristupnim pregovorima EU.

 

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj