PRVI PUT U HISTORIJI: Irska će dobiti gay premijera

Vodeća irska stranka Fine Gael za svog čelnika odabrala je 38-godišnjeg Lea Varadkara, sina indijskih migranata, političara homoseksualnog opredjeljenja. Osim toga, Varadkar će biti najmlađi premijer Irske.

Prvi u historiji: Irska će dobiti gay premijera

Leo Varadkar bi zvanično trebao biti proglašen premijerom 13. juna, kada će parlament i utvrditi njegovu poziciju. Varadkar će zamijeniti dosadašnjeg Endu Kennyja, koji je 15 godina vodio stranku i šest godina bio premijer.

Ako neko mojih godina, miješane rase i prošlosti i svega što čini mene može potencijalno postati vođa zemlje, mislim da to šalje poruku svakom djetetu da ne postoji kabinet u Irskoj kojem ne mogu težiti – rekao je Vardakar za radio Newstalk.

Varadkar je svoje stračke kolege iznenadio snažnim stavovima protiv pobačaja govoreći kako Ujedinjena irska stranka treba biti topao dom za one koji imaju socijalno konzervativne stavove.

Njegov izbor označava novo poglavlje kada su posrijedi društvene promjene u zemlji s 4,6 miliona stanovnika koja je homoseksualnost dekriminalizirala tek 1993., a s druge strane postala prva zemlja koja je 2015. narodnim referendumom ozakonila brak za istospolne parove.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj