SRBIJA GRAĐANIMA ŠALJE POZIVE U VOJSKU: ‘Nalazimo se u složenom sigurnosnom okruženju’

Pozivi na vojnu vježbu izazvali su priličnu zabrinutost u Srbiji, a iz tamošnjeg ministarstva obrane tvrde da nema mjesta panici, nego da su vježbe “redovna stvar, a “Srbija se nalazi u složenom sigurnosnom okruženju, a vojska je kao i do sada jamac sigurnosti svih građana.”

 

U Srbiji su mnogi pripadnici rezervnog sastava dobili pozive za vojne vježbe. Mnogi su to shvatili kao znak da je Srbija ugrožena i trentuno se mora braniti . Odgovorni tvrde da nema razloga za strah i da država nije ugrožena.

Iz Vojske Srbije objašnjavaju da su “vježbe dio redovne procedure”. “Vježbe su izuzetno važne za odbranu zemlje” kaže kapetan fregate Jovan Krivokapić, glasnogovornik Ministarstva odbrane, prenosi B92.

“Pozivi za vojnu vježbu rezervnog sastava nemaju nikakve veze sa aktualnom sigurnosnom situacijom, situacijom u regiji i migrantskom krizom. Vježbe rezervnog sastava Vojske Srbije su normalna, redovna stvar koja se provodi u skladu sa Zakonom o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi”, podsjeća Krivokapić.

Pozivi, a u Beogradu prosvjedi

No stanovnike Srbije brine to što je poziv za vojnu vježbu u isto vreme dobio veliki broj rezervista, osobito na području glavnog grada Srbije, gdje su nakon predsjedničkih izbora bili veliki prosvjedi “Protiv diktature”, odnosno protiv Aleksandra Vučića.

Također, proteklih nekoliko godina uopće nije bilo vježbi. Odgovor je jednostavan, tvrdi glasnogovornik srpskog ministarstva obrane. Vježbi nekoliko godina nije bilo zbog nedostatka sredstava, a sada se intenzivno vježbanje na poligonima nastavlja.

“Srbija se nalazi u složenom sigurnosnom okruženju, a vojska je kao i do sada jamac sigurnosti svih građana. Ovim vježbama unaprijeđujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti, razvijamo rezervni sastav koji je, ne daj bože, u slučajevima ratnog ili izvanrednog stanja oslonac odbrane i zaštite naše zemlje”, ističe Krivokapić za B92.

Hoće li dobiti otkaz?

No osim sigurnosne situacije, pripadnike rezervenog sastava brinu prilično praktična pitanja: prije svega kako da dođu do vojarne, s kojim novcem i kako će opravdati odlazak sa posla. Pitaju se da li će ih poslodavac otpustiti. Ima i onih koji “kukaju” zbog toga što su potpuno izašli iz forme.

Radi se o ljudima koji i po 10 ili 15 godina nisu obukli uniformu i bili na nekom vojnom poligonu. Njihove fizičke sposobnosti su se znatno promijenile u odnosu na vrijeme kada su služili vojni rok. Naše kolege imaju razumijevanja. Polako ih uvode u određene faze obuke, obnavljaju im znanja”, kaže sugovornik,

Dodaje da ministarstvo obrane pokriva putne troškove; nezaposlenima 70 posto prosječne plače, a poslodavcima zaposlenih se refundira pun iznos mjesečne zarade.

Poziv će dobiti i oni koji su vojni rok služili civilno, otkriva Krivokapić, jedino što će njihovu obuku realizirati Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno odjel za izvanrende situacija. Od poziva su pošteđeni oni od čijeg rada ovisi obitelj, oni koji se bave važnim znansvenim radom, sportaši kojoi se pripremaju za međunarodno natjecanje i oni koje sprječava bolest.

 

(Global CIR/B92)

Komentiraj