MOĆNA PORUKA! Bearni Sanders u videoporuci Izraelcima: Pedesetogodišnja okupacija mora prestati

Senator američke savezne države Vermont Bernie Sanders je u govoru snimljenom povodom 50. godišnjice izraelske okupacije kazao da mir znači sigurnost kako za Izraelce tako i za Palestince.

Izgubljene su nade da bi Sanders ikada mogao postati predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, iako je to na proteklim izborima pokušao, ali glas ove čestite starine još uvijek se daleko čuje.

U videoporuci koju je snimio za izraelsku ljevičarsku partiju Meretz kazao je da se obilježava 50. godišnjica izraelske okupacije, a da ona negira osnovna prava Palestinaca.

“Znam da će se mnogi od vas složiti kada kažem: ovo mora prestati. Samo mir, pravi mir – znači sigurnost. To važi i za jednu i za drugu stranu. Samo mir podržava samoodređenje, građanska prava i ekonomsko dobro… Za oba naroda”, kazao je Sanders.

Dodao je da svi zajedno trebaju da se bore protiv retrogradnih političkih ambicija, koje su u proteklom periodu zahvatile, kako Izrael, tako i Evropu i Ameriku.

“Svi zajedno trebamo da se borimo protiv tih nazadnih pokreta u svijetu, koji su učinili da bogati postaju još bogatiji, dok radnička klasa postaje sve više siromašnija”, istakao je Sanders.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj