NAPREDAK SAA U ISTOČNOJ PALMIRI! Pogledajte mapu istočnog Halepa nakon oslobađanja Maskane, najavljena ofanziva na Daaru

U Subotu je teroristička grupa DAIŠ pretrpjela teške gubitke kada je Sirijska arapska armija zauzela njihovo posljednje uporište u oblasti Halepa. Više od tri godine teroristi su držali okupiranom Maskanu, koja se nalazi na samoj pokrajinskoj granici sa oblasti Al-Rake.

Uzevši u obzir samu lokaciju grada, koji se nalazi pored puta Halep-Raka i njegove blizine gradu Tabk’i, zaključuje se da je Maskana bila veoma bitna za DAIŠ.

Sa ovim gubitkom teroristička grupa je na pragu potpunog istrebljenja u sjevernom dijelu Sirije, uzimajući u obzir i borbu za Raku koja ih isčekuje protiv kurdskih SDF jedinica.

Jednom kada i Raka bude osvojena i prisustvo DAIŠ-a u sjevernom dijelu Sirije će nestati.

SAA napreduje protiv DAIŠ-a u istočnoj Palmiri

Sirijska Armija, uz podršku svojih saveznika nastavlja da napreduje duž teritorije DAIŠ-a u dijelovima istočne Palmire kretajući se prema gradu Deir ez-Ezoru na istoku. Nekoliko uzvišenja i  put Palmira-Deir Ezzor su oslobođeni te se SAA  približila na manje od 6 kilometara od grada Arak koji se nalazi nedaleko od DAIŠ-evog glavnog uporišta ‘Sukhnah’.

Činjenica je da je već pomenuti grad glavna linija odbrane terorista prije nego što SAA uđe u provinciju Deir Ezzor’a, što samo pokazuje očajničke pokušaje terorista u sprječavanju SAA i saveznika da stignu do glavnog cilja.

Najavljena ofanziva na Daaru

Dugo očekivana ofanziva na Dara’u od strane SAA i Hezbollaha  početi će u narednim danima, izjavio je vojni izvor ovog vikenda za Al-Masdar News.

Predvođena elitnom 42. brigadom  4. mehanizirane divizije, Sirijska Arapska armija i njihovi saveznici pokrenut će svoj najveći napad na glavni grad provincije, kako bi protjerali preostale teroriste. Prema Al-Masdaru  Sirijska arapska armija već je započela sa ispaljivanjem raketa i topničkih granata na džihadske pozicije u oblastima Al-Manishiyah i Dara’a Al-Balad.

 

 

(Global CIR)

Komentiraj