PROŠIRIO SE STRAH OD RAKETNOG NAPADA: Djeca u Japanu vježbaju evakuacije

U japanskom gradiću Abe obavljena je vježba evakuacije uslijed sve veće bojazni da bi neki od sjevernokorejskih balističkih projektila mogao da pogodi Japan.

Schoolchildren are led by teachers toward a gymnasium during an evacuation drill in Abu town, which faces the Sea of Japan, on June 4, 2017

Više od 280 mještana i djece školskog uzrasta iz Abea, gradića sa nešto više od 3.400 stanovnika na zapadnoj obali Japana, učestvovalo je u vježbi nakon što su se oglasile sirene i upozorenja putem razglasa o mogućem udaru projektila.

Vježba je usljedila nakon što je Sjeverna Koreja u protekle tri sedmice obavila isto toliko ispaljenja. Prošle sedmice, projektil je pao u more unutar ekskluzivne ekonomske zone Japana.

To je druga po redu slična vježba od marta, kada je Tokio naredio lokalnim vlastima da izrade planove za slučaj opasnosti i obave vježbe evakuacije. Slične vježbe obavljene su i u susjednoj prefekturi Fukuoka na jugu Japana, a ostali regioni planiraju da to učine u narednih nekoliko mjeseci.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj