PRVI PUT U AUSTRIJI: Robot u operacionoj sali u Beču izveo operaciju bubrega

Nedavno su u univerzitetsko-kliničkom centru u Beču “AHK Wien“ prvi put u Austriji odstranjena dva bubrega pomoću medicinskog robota “Da Vinci“.

Robot u operacionoj sali u Beču

Bubrezi su odstranjeni živim davaocima organa i uspješno presađeni pacijentima primaocima, a organi su u oba slučaja odmah preuzeli funkcije. U svijetu je do sada izvedeno preko 700 operacija ove vrste. Većina zahvata je sprovedena u Americi.

Medicinski tim pod vođstvom Andreasa Zalata sa Univerzitetske klinike za hirurgiju izveo je operaciju bez komplikacija, a robot će se i ubuduće koristiti u odgovarajućim situacijama.

“Kod ovakvih zahvata ništa nepredviđeno ne smije da se dogodi. Kada su kompleksne operacije sa krvnim sudovima u pitanju robot predstavlja prednost, jer pruža davaocima organa više sigurnosti“, izjavio je doktor Zalata.

Odjeljenje za transplantaciju nudi odstranjivanje bubrega minimalno invazivnom hirurgijom već dugi niz godina i sprovede 35 zahvata godišnje. Razvoj ove tehnike upotrebom medicinskog robota “Da Vinci” mogao bi da poveća uspješnost odstranjivanja bubrega koja trenutno doseže 95%.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj