RUSKA PROPAGANDA? “Maša i medo” opasni po sigurnost Estonije: To je borba za mozgove, dio hibridnog rata u kojem se negativni lik zamjenjuje pozitivnim

Globalno popularni ruski crtani film za djecu “Maša i Medvjed” možda je dio ruskog “hibridnog rata” protiv EU, smatraju estonski stručnjaci za komunikaciju.
Maša i Medo - Foto: RTS

Nametanje pozitivne slike o Rusiji djeci opasno je po bezbjednost Estonije, tvrde estonski stručnjaci za komunikaciju, a prenosi finski list “Helsingin sanomat”.

– U Estoniji medvjed simbolizuje Rusiju. To je činjenica – kaže predavač sa Instituta za komunikacije Talinskog instituta Prit Hobemagi. On je na stotine puta gledao ovaj crtani film sa svojom djecom. Sada kaže da je “brzo zaključio da je u crtanom filmu riječ o korištenju ruske `meke sile`”.

To je borba za mozgove, dio hibridnog djelovanja u kojem se negativni lik zamjenjuje pozitivnim. Poruka Rusije prihvata se “bez filtera”. Poruka glasi da je Rusija “divna zemlja u kojoj žive Maša i Medvjed” – kaže Homebagi.

Na pitanje – šta je loše u tome što će djeca Rusiju vidjeti bez kompleksa istorije nedavne prošlosti, ovaj estonski stručnjak odgovora da je riječ o tome da Rusija “pokušava da poljulja osnovne stubove Estonije”.

Ruski portali komentarišu da je Evropa preplavljena globalno popularnim američkim crtanim filmovima koji otvoreno šalju političke poruke, ali na račun Amerikanaca ne dolaze upozorenja niti ocjene o “hibridnom ratu”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj