CEREMONIJA U WASHINGTONU: Crna Gora od danas formalno članica NATO-a

Crna Gora će danas formalno postati 29. članica NATO-a, na ceremoniji u Washingtonu kojoj će prisustvovati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i crnogorski premijer i ministar inostranih poslova Duško Marković i Srđan Darmanović.

Kako je ranije saopštila crnogorska vlada, pristupni protokol će SAD, depozitaru osnivačkog ugovora Sjevernoatlanskog saveza, a koji su prethodno ratifikovale sve članice NATO-a, predati ministar Darmanović.

Osnivačkim aktom NATO-a, koji je prihvatila Crna Gora, sve se strane obavezuju da sve međunarodne sporove, u koje bi mogle da budu uključene, rješavaju mirnim sredstvima. Oružani napad na jednu ili više članica NATO-a, predstavlja napad na sve njih, piše u ugovoru.

Crna Gora je obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO–u. Zvanični odnosi Crne Gore i NATO-a počeli su krajem 2006. godine, pozivom Crnoj Gori da pristupi programu NATO-a Partnerstvo za mir. Zvanični poziv da se pridruži NATO-u Crnoj Gori je upućen 2. decembra 2015. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj