HAOTIČNA ATMOSFERA U KATARU: Stanovništvo pohrlilo u markete, kupuju zalihe hrane i vode; katarski državljani moraju napustiti Emirate

Stanovnici u Kataru pohrlili su u supermarkete širom zemlje kako bi kupili zalihe hrane i vode nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat objavili da će u roku od 24 sata zatvoriti zračne i morske granice sa ovom državom, izvijestili su mediji iz Dohe.

Katar traži da njegovi građani napuste Emirate

Na svakom koraku mogli su se  vidjeti nervozni kupci koji u kolica trpaju osnovne životne namirnice, dok se hladnjaci i police sa hranom u većini marketa nisu u potpunosti ispraznili.

Državljani Katara moraju napustiti Emirate

Katar je zatražio od svojih građana da napuste Ujedinjene Arapske Emirate u narednih 14 dana, u skladu sa prethodnom odlukom Abu Dabija.

“Državljani Katara moraju da napuste Ujedinjene Arapske Emirate u roku od 14 dana u skladu sa saopštenjem Abu Dabija”, saopštila je Ambasada Katara. U saopštenju se navodi da oni koji ne mogu da otputuju direktno u Dohu treba da idu preko Kuvajta ili Omana.

Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libija, Jemen i Maldivi prekinuli su diplomatske veze sa Katarom, jer ta zemlja pruža podršku terorizmu.

Detalj iz jednog marketa u Kataru

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj