NAKON KATARA, NA REDU JE IZOLACIJA TURSKE: Gabrijel: Njemačka povlači vojnike iz Indžirlika!

Njemačka nema izbora nego da povuče svoje snage iz vazdušne baze Indžirlik u Turskoj, pošto turska vlada neće da dozvoli svim poslanicima Bundestaga posjetu njemačkim vojnicima tamo, izjavio je danas njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.Gabrijel: Njemačka povlači vojnike iz Indžirlika

“Turska je jasno stavila do znanja da iz domaćih političkih razloga ne može da dozvoli posjetu svih poslanika”, rekao je Gabrijel na konferenciji za novinare poslije razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Njemačkim poslanicima mora da se omogući da posjete Bundesver jer njegove operacije odobrava parlament.

Turska mora da shvati da u ovoj situaciji mi moramo da prebacimo njemačke vojnike iz Indžirlika”, rekao je Gabrijel. U toj situaciji, kako je naveo, Bundestag će zatražiti od vlade da pronađe drugu lokaciju za njemačke vojnike u Indžirliku.

Podsjećamo, danas su se zaljevske monarhije i Egipat distancirale od Katara, optuživši ga za podršku Muslimanskom bratstvu i DAIŠ-u. Najvažniji saveznik DAIŠ-a i Muslimanskog bratstva tako ostaje Turska, koja na prostoru Katara ima vojnu bazu i sporazum koji joj omogućava da vojno reaguje ukoliko se Katar nađe pod ‘sigurnosnom prijetnjom’.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj