NAPADAČI UVIJEK NOSE LIČNE DOKUMENTE I BUDU UBIJENI? Theresa May podržava policijsku taktiku ‘pucaj da ubiješ’

Britanska premijerka Theresa May rekla je danas da podržava taktiku “pucaj da ubiješ” koju londonska policija koristi u slučaju terorističkog napada. May je navela da je policija spasila “nebrojeno života” kada je u subotu uvečer ubila tri izvršioca terorističkog napada u Londonu u roku od osam minuta.

Napad se desio kada se kombi s tri napadača popeo sa kolovoza na trotoar Londonskog mosta i počeo da gazi prolaznike. Neposredno nakon toga napadači su napustili kombi i velikim noževima izboli prolaznike u obližnjem prometnom dijelu grada Borough market, gdje se nalaze brojni restorani i barovi.

May je dodala da Velika Britanija ima dovoljno resursa za borbu protiv terorizma uprkos smanjenju broja policajaca, koje je ona sama sprovela dok je bila britanska ministarka unutrašnjih poslova. Britanske vlasti pretresle su danas dva stana i uhapsile “određen broj” ljudi u okviru istrage terorističkog napada u Londonu.

Džihadisti Islamske države preuzeli su odgovornost za napad koji se dogodio nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, kao i za prethodna dva napada u posljednja dva i po mjeseca, izvedena u Manchesteru i Londonu.

Londonska policija je saopštila da su identiteti napadača utvrđeni, ali njihova imena nisu saopštena, a nije rečeno ni da li su napadači bili poznati policiji. Policija je juče uhapsila pet muškaraca i sedam žena u okviru istrage o potencijalnim vezama s trojicom ubijenih napadača. Od 12 privedenih osoba, starosti od 19 do 60 godina, jedna je puštena na slobodu.

Većina stanica Londonskog metroa u dijelu grada u kojem se desio napad danas je ponovo otvorena za saobraćaj. Među žrtvama napada su i jedan Francuz i Kanađanin. U napadu je povrijeđeno nekoliko stranaca – sedam Francuza, od kojih su četiri u teškom stanju, dva Nijemca i po jedan državljanin iz Australije i Španije.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj