NEMAMO NIKAKVU FINANSIJSKU KORIST: Indija odbacuje Trumpove navode o Pariškom sporazumu

Indijski zvaničnici u ponedjeljak su čvrsto odbacili tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Indija potpisala Pariški sporazum o klimatskim promjenama radi financijske koristi.

Ono što je Trump rekao nije tačno. Mi nismo potpisali Pariški sporazum ni pod kakvim pritiskom niti za ikakav novac… reći da smo to učinili radi novca, u potpunosti to odbacujem”, izjavila je za medije indijska ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj u glavnom indijskom gradu, javlja Xinhua.

Trump je prošle sedmice naveo Indiju kao jednog od ključnih razloga za njegovu odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma, kazavši da će indijska vlada dobiti milijarde dolara kako bi ispunila svoje obaveze iz ovog veoma važnog sporazuma koji je potpisan kako bi se smanjili staklenički gasovi i spasila planeta.

Indiji će biti dozvoljeno da udvostruči svoju proizvodnju uglja do 2020. godine. Zamislite. Indija može udvostručiti svoju proizvodnju uglja. A mi se moramo riješiti svoje“, rekao je Trump.

Međutim, svjetske sile su pohvalile posvećenost indijskog premijera Narendre Modija sunčevoj energiji. Modi je kazao da će Indija do 2020. godine proizvoditi polovinu svjetske solarne energije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj