DONIJELI 70 REZOLUCIJA PROTIV IZRAELA! Nakon sporazuma o klimi, SAD izlaze iz Vijeća za ljudska prava UN-a?

SAD bi mogle da istupe iz Savjeta za ljudska prava UN-a, ukoliko se ne pokrenu reforme koje bi uklonile ono što se smatra “anti-izraelska pristrastnost”. Američka ambasadorka pri SAD Niki Hejli, izjavila je da će Vašington odlučiti da li da se povuče iz Savjeta nakon što se završi tronedjeljna sjednica u Ženevi ovog mjeseca, prenosi Rojters.

Povezana slika

Hejli je, kako prenosi Vašington post, pozvala Savjet da okonča praksu “pogrešnog izdvajanja Izraela za kriticizam”. “Kada se u Savjetu usvoji više od 70 rezolucija protiv Izraela, države sa jakim ljudskim pravima, i svega sedam protiv Irana, države sa lošim ljudskim pravima, onda znate da nešto nije kako treba”, napisala je Hejli.

Kritički stav Savjeta prema Izraelu je “kamen spoticanja” između saveznica i SAD, a Vašington je bojkotovao to tijelo tri godine dok je predsjednik bio Džordž V. Buš, a prije Baraka Obame. Od kada je Donald Tramp postao predsjednik, Vašington je prekinuo decenijsku američku spoljnu politiku okretanjem od multilateralizma, a njegovu odluku da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, kritikovale su vlade širom svijeta.

Osam grupa, među kojima su Fridom haus i Džejkob Blauštajn Institut, pisali su u maju Niki Hejli napominjući da bi povlačenje iz Savjeta moglo da bude kontraproduktivno.

Hejli: Rusija hoće razdor u NATO-u

NATO će ostati snažan i ujedinjen ako Rusija bude pokušala da unese razdor među njegovim državama članicama, poručila je ambasador SAD pri UN Niki Hejli. Ona je naglasila da SAD i dalje podržavaju član pet Sjevernoatlanskog sporazuma, koji propisuje da se prijetnja jednoj zemlji članici NATO smatra prijetnjom svim njenim članicama, prenose američki mediji.

“Naravno da vjerujemo u član 5”, rekla je Hejli za CNN. odgovarajući na pitanje zašto Tramp nije eksplicitno izazio podršku članu pet tokom posjete sjedištu NATO u Briselu prošlog mjeseca. Ona je dodala da je moguće da će Rusija pokušati da napravi razdor među državama članicama, ali će Alijansa ostati snažna.

“NATO će ostati snažan. On (NATO) će nastaviti da bude ujedinjen. Rusija će pokušati da ga podijeli, ali činjenica je da nikada nismo odstupili od člana 5”, rekla je Hejli. Na pitanje novinara CNN-a o tome zašto Tramp nije pomenuo član pet tokom svoje posjete Briselu, ona je rekla da vjeruje da on podržava uslove sporazuma. “On bi da ga pitate. Mislim, da ste ga pitali da li je za član 5, on bi rekao da jeste”, rekla je Hejli.

Putin o tvrdnjama SAD: Jeste li svi izgubili razum?

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo je odbacio navode da Rusija posjeduje kompromitujući materijal o američkom predsjedniku Donaldu Trampu. “To je još jedna gomila besmislica”, rekao je Putin u emisiji Subotom uveče sa Megin Keli na televiziji CNN, odgovarajući na pitanje da li ima bilo kakve štetne informacije o Trampu, prenosi Rojters.

Putin je takođe rekao da nema veze sa Trampom, uprkos tome što je Tramp ranije putovao u Rusiju kao biznismen napominjući da je stotinjak direktora američkih kompanija trenutno u Rusiji, prenosi Rojters. “Da li mislite da prikupljamo kompromitujuće informacije o svima njima?” zapitao je Putin i dodao – “Jeste li svi izgubili razum?”. On je rekao da do sada još nije vidio nijedan direktan dokaz o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD, uprkos tvrdnjama američkih obavještajnih agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj