SANKCIJAMA KATARU PRIDRUŽILI SE JEMEN I LIBIJA! Iz Kaira poručili: Katarski ambasador ima 48 sati da napusti zemlju!

Egipat je dao katarskom ambasadoru u Kairu 48 sati da napusti zemlju, saopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Egipta. U saopćenju se navodi da je Kairo istovremeno povukao svog višeg izaslanika u Dohi.

Slikovni rezultat za arab countries split with qatar

Katarski ambasador pozvan je danas na razgovor i formalno obaviješten o isteku njegovih akreditiva kao ambasadora u Egiptu. On ima 48 sati na raspolaganju da napusti zemlju – navodi se u saopćenju.

I Vlade Jemena te Libije prekinule su diplomatske veze s Katarom.

– Jemenska Vlada prekinula je diplomatske veze s Katarom. Vlada je, također, potvrdila da je arapska koalicija suspendovala učešće Katara – javila je televizija “Al-Arabiya”. Sana je optužila zvaničnu Dohu za pružanje podrške radikalnim grupama u Jemenu.

Katar: Mjere su neopravdane

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova Katara je saopćilo kako žali zbog mjera koje su poduzele arapske države, nazvavši ih “neopravdanim“.

– Mjere su neopravdane i temeljene su na tvrdnjama i navodima koji ustvari nemaju temelja – navodi se u saopćenju. Navodi se, također, da te odluke neće utjecati na “živote građana“.

– Cilj je jasan, a to je nametnuti nadzor nad državom. To je samo po sebi kršenje njenog suvereniteta – navodi se u saopćenju.

Agencije javljaju da su katarske kompanije zabilježile gubitak od 300 milijardi dolara na svjetskim berzama samo u toku današnjeg dana.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj