VUČIĆ VRATIO ZASTAVU EU U ZGRADU PREDSJEDNIŠTVA! Sputnjik: Catherine Ashton će biti Vučićeva savjetnica?

Jedan od prvih poteza predsjednika Srbije Aleksnadra Vucića po ulasku u zgradu Predsjedništva na Andrićevom vencu bio je vraćanje zastave EU u to zdanje. Tako je sada, uz srbijansku zastavu, u Predsjedništvu Srbije i zastava Evropske unije, koju je prije nekoliko godina iznio tadašnji predsjednik Tomislav Nikolić.

Slikovni rezultat za catherine ashton and vucic

Inače, ta je zastava prvi put u Predsjedništvo unijeta 2. marta 2012. godine, kada je Srbija dobila status kandidata za članstvo u Uniji i time stekla pravo da koristi neke simbole EU.

Izgled zvanične zastave Unije usvojen je 1985. godine, a krug koji čine zlatne zvjezdice predstavlja “solidarnost i harmoniju među narodima Evrope”. Zvjezdica ima 12 i one ne znače broj zemalja, već, kako se navodi na sajtu Unije, 12 je u mnogim kulturama simbol savršenstva, cjelovitosti i jedinstva.

Sputnjik: Catherine Ashton će biti Vučićeva savjetnica?

Bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton mogla bi uskoro da postane savjetnik predsjednika Srbije Aleksandar Vučića, piše “Sputnjik”. Prema informacijama pomenutog portala, to je i bio jedan od glavnih razloga njene iznenadne posjete predsjedniku Srbije u ponedjeljak, svega pet dana pošto je položio zakletvu i zvanično ušao u zgradu Predsjedništva.

Nakon susreta na Andrićevom vencu oko 15 časova, nekadašnja šefica evropske diplomatije nije se obraćala medijima. Baronesa Catherine Ashton je britanska laburistička političarka koja je 2009. godine na Samitu 27 zemalja Evropske unije u Briselu izabrana na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Pod njenom “palicom” zvanično je započeo i politički dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Tokom njenog mandata Srbija je postala kandidat za punopravno članstvo u EU.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj