ZBOG PODRŠKE MUSLIMANSKOM BRATSTVU I DAIŠ-u: Saudijska Arabija, Egipat, Emirati i Bahrein prekidaju diplomatske veze s Katarom zbog terorizma

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za “potporu terorizmu”, napose mrežama Al Kaidi, skupini ‘Islamskoj državi’ (DAIŠ) i Muslimanskom bratstvu.

Katar je usto isključen iz arapske vojne koalicije koja u Jemenu djeluje pod saudijskim zapovjedništvom. Ovaj diplomatski potres događa se petnaest dana nakon posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu, gdje je potonji zatražio od muslimanskih zemalja da se obračunaju s vjerskim ekstremizmom, što smo pisali ranije.

ŠTA JE UZROK NERVOZE KATARSKOG EMIRA I ERDOGANA? Samit u Rijadu na površinu izbacio nove saveze i partnerstva te distanciranje od Katara i Turske

Službena saudijska agencija SPA objavila je da Rijad prekida diplomatske veze i zatvara granice s Katarom kako bi “zaštitio nacionalnu sigurnost od prijetnje terorizma i ekstremizma”. “Katar je primio razne terorističke skupine kako bi destabilizirao regiju, poput Muslimanskog bratstva, DAIŠ-a  i Al Kaide”, rekao je neimenovani saudijski dužnosnik.

I Bahrein je preko svoje službene agencije opravdao svoju odluku optuživši Dohu da “potkopava sigurnost i stabilnost (monarhije) i upleće se u njezine unutarnje stvari”.

Egipat zatvara  “zračne i morske” granice s Katarom

Egipat je također objavio prekid diplomatskih veza s Katarom zbog potpore “terorizmu”.

Vlada u Kairu “odlučila je prekinuti diplomatske veze s državom Katarom koja ustrajava na neprijateljskom ponašanju prema Egiptu”, ističe egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. U egipatskom priopćenju se navodi i da se zatvaraju “zračne i morske” granice s Katarom.

Podsjećamo sve navedene terorističke skupine su nastale iz ‘Muslimanskog bratstva’, radikalne islamističke organizacije čiji se glavni centar nalazi u Londonu. Međutim, pored Katara koji je najizdašnije finansirao terorističke skupine, glavnu logističku podršku, obuku i sve ostalo obezbjeđivao je režim u Ankari na čelu sa aktuelnim predsjednikom, a nekadašnjim premijerom Redžepom Tayippom Erdoganom. Kao što je naš portal jedini u regiji pisao već nekoliko sedmica unazad uskoro slijedi sistanciranje većine zemalja svijeta od Turske,  zbog evidentne podrške terorizmu.

PRIČA O OSAMI BIN LADENU! Volio je žene, barove, filmove, engleski nogomet, a onda se upoznao s radikalnim studentima iz Egipta, članovima ‘Muslimanskog bratstva’

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj