ANGELA MERKEL PRIPREMILA ‘MARŠALOV PLAN’ ZA BALKAN: Investicije, auto-putevi i novi ekonomski zamah kao kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u EU

Njemačka je pripremila mini Maršalov plan za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a to bi na neki način bila kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u EU, pišu Večernje novosti.

Ovaj prijedlog Berlina uskoro će se naći na stolu Evropskog savjeta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan je, prema informacijama Novosti, nazvan “Berlin plus”, a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da obezbijede i Evropska ekonomska zona /EEA/ koju čine sve zemlje-članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu /EFTA/.

Jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su auto-putevi, koji bi spojili Srbiju sa BiH ili Beograd s Tiranom, preko Prištine. Jak razlog za aktiviranje “Berlina plus” jeste i smanjenje tenzija u regionu jer za Njemačku zapadni Balkan ima veliki bezbjednosni značaj.

List piše da će se prilika da se nešto konkretnije uradi u kontekstu “Berlina plus” otvoriti već sredinom narednog mjeseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj