KATAR POZVAO NA ‘OTVOREN I ISKREN DIJALOG’: Šta su stvarni razlozi blokade?

Egipat je zatvorio svoj zračni prostor za katarske avione u sve većem diplomatskom sukobu, dok se očekuje da će Saudijska Arabija i Bahrein to isto učiniti u utorak. Nekoliko zemalja je prekinulo odnose s Katarom, optužujući tu zemlju za podržavanje terorizma kroz podršku DAIŠ-u i Muslimanskom bratstvu sa jedne strane, te saradnjom sa Iranom sa druge strane.

Katarskim državljanima u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima date su dvije sedmice da napuste te zemlje, javlja BBC. Katar negira optužbe za podržavanje terorizma, a katarski ministar vanjskih poslova je pozvao na “dijalog otvorenosti i iskrenosti”.

Egipatski zvaničnici su saopćili da Egipat zatvara svoj zračni prostor za Katar počevši od 04:00 sata ujutro po srednjem vremenu po Greenwichu (GMT) u utorak, “do daljnjeg”. Očekuju se veliki poremećaji u putovanjima s obzirom da je glavni grad Katara, Doha, jedno od glavnih čvorišta za međunarodne letove. Među aviokompanijama na koje će to utjecati su Qatar Airways, Etihad Airways i Emirates.

Kako bi zaobišli svog ogromnog susjeda na zapadu, Saudijsku Arabiju, katarski avioni će morati letjeti po dužim rutama, zbog čega će i letovi trajati duže. Saudijska Arabija, Bahrein i UAE su zatvorile sve prijevozne rute ka Kataru na nebu, kopnu i moru, te su zabranile svojim građanima da putuju u Katar.

Svim katarskim državljanima u tim zemljama su date dvije sedmice da odu, a UAE i Egipat su katarskim diplomatama dale 48 sati da napuste njihove teritorije.Saudijska Arabija je zatvorila lokalni ured Al Jazeere, ali su njeni zvaničnici saopćili da će katarskim građanima ipak biti dopušteno da sudjeluju na Hadžu u Meki. U ovoj zemlji, koja se oslanja na uvoz hrane iz inostranstva, stanovnici su počeli gomilati zalihe. AFP javlja da je u redovima u jednoj prodavaonici bilo i do 25 osoba.

Dan pošto su te zemlje saopćile da prekidaju diplomatske odnose i stave Katar u poptunu, katarska kompanija je navela da je obustavila sve letove za te četiri zemlje i da će ta mjera “biti na snazi do daljeg”. Qatar Airways je dodao da će svim putnicima vratiti novac za karte ili će im rezervisati letove za druge destinacije.

Katar pozvao na ‘otvoren i iskren dijalog’

Prekid diplomatskih odnosa osnosi se i na ekonomske mjere, kao i zatvaranje kopnene, pomorske i zračne granice tih zemalja sa Katarom. To je najteža diplomatska kriza koja je zahvatila Bliski istok u poslednjih nekoliko godina. Šef diplomatije Katara je danas pozvao na dijalog arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s njegovom državom, uvjeravajući da će veze Katara sa SAD-om ostati čvrste.

Manje od 24 sata od odluke Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Egipta i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom i da ga izoluju ekonomski, finansijski i saobraćajno, Muhamed bin Abdul Rahman je pozvao te zemlje na “otvoren i iskren dijalog” o rješavanju krize.

Te zemlje su u ponedjeljak saopštile da će povući svoje diplomate iz Katara i protjerati katarske diplomate sa svoje teritorije, zbog podrške te zemlje islamičkim grupama i odnosa s Iranom. Američki državni sekretar Rex Tillerson izrazio je očekivanje da to neće uticati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista. “Naš odnos sa SAD-om ostaje strateški“, rekao je katarski ministar.

Saradnja sa Iranom – kap koja je prelila čašu

Katar je Iranu i džihadistima platio otkup za članove svoje kraljevske porodice, otete u Iraku, u iznosu od oko milijardu dolara, piše list “Financial Times”, što je navelo njegove arapske susjede na dramatičan korak prekida diplomatskih i drugih veza sa Dohom.

Komandanti lokalnih oružanih grupacija i zvaničnici vlada u regionu tvrde da je Doha toliko platila za oslobađanje 26 članova kraljevske porodice Katara, otetih tokom lova na jugu Iraka, kao i za 50 militanata koje su džihadisti zarobili u Siriji. Taj novac je, kako se navodi, predat sirijskoj oružanoj formaciji povezanoj sa Al Kaidom i zvaničnicima iranske službe bezbjednosti. “FT” tvrdi da je do otmice došlo u decembru 2015. a da je transakcija izvršena u aprilu ove godine.

U ponedjeljak su Egipat, Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili da prekidaju diplomatske odnose sa Katarom, optužujući ga da podržava terorističke organizacije i destabilizaciju situacije na Bliskom istoku. Isplata otkupa bila je ono što je prevršilo mjeru, navodi FT.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj