MMF IMA NOVE UVJETE ZA BiH: Akcize, BH Telecom, Agencija za bankarstvo…

Hoće li i kada Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ponovo slati u proceduru Vijeću ministara BiH set zakona o akcizama, čije je usvajanje ključno za ispunjenje zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za isplatu druge tranše kredita u iznosu od 155 miliona KM, još je nepoznato.

MMF uvodi nove mjere za BiH?

Nema inicijative

Iako je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, prije 15 dana najavljivao da će se to ponovo desiti, bez obzira na dva neuspjela pokušaja da Parlament BiH usvoji zakon, u UO UIOBiH o tome na posljednjoj sjednici, održanoj krajem maja, uopće nisu ni razgovarali niti postoji inicijativa za slanje zakona u novu proceduru.

S druge strane, bh. vlastima vrijeme itekako curi. To je jučer za naš list potvrdio i Francisko Parodi (Francisco), rezidentni predstavnik MMF-a u BiH. On poručuje da MMF ostaje pri svojim uvjetima – reformama koje moraju biti ispunjene da druga tranša bude operativna. Na to su se obavezali i bh. političari u Pismu namjere.

francisko-parodi-nova
Parodi: Četiri uvjeta moraju biti ispunjena

– Iste četiri mjere i dalje ostaju za zaključivanje prvog pregleda po EFF-u (proširenom aranžmanu, op. a.). Te mjere su i povećanje akciza u svrhu povećanja investicija u infrastrukturu, usvajanje zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH u svrhu završetka reforme zakona u bankarskom sektoru – rekao nam je Parodi.

Osim akciza i depozita, uvjet su, kako tvrdi Parodi, i “početak temeljite procjene vrijednosti (due diligence) za preduzeća „BH Telecom“ i HT Mostar i završetak procesa usvajanja izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH“.

Stalni kontakti

Parodi nam jučer nije mogao reći do kada je rok za usvajanje ovih mjera, ali je istakao da je u stalnim kontaktima s predstavnicima bh. vlasti.

– S obzirom na kašnjenja u provedbi mjera koje su dogovorene za prvi pregled, neophodni su daljnji razgovori između MMF-a i vlasti o politikama kako bi bilo utvrđeno hoće li zaključenje ovog pregleda iziskivati dodatne mjere – rekao je Parodi.

Bliže se dvije godine od odobrenja aranžmana

Izvršni odbor MMF-a u septembru 2016. godine odobrio je trogodišnji prošireni aranžman sa BiH. To znači da je Izvršni odbor MMF-a preuzeo trogodišnju obavezu u pogledu aranžmana sa BiH prema okvirima ovog programa. Ali, zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma, sada je upitno šta će biti s drugom tranšom kredita. U septembru se navršavaju dvije godine od odobrenja aranžmana.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj