REAKCIJE NA KATARSKU KRIZU! Moskva: Nećemo se miješati, to je njihova stvar; Teheran: Za sve je kriv Trump

Vijest da su Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libija, Jemen i Maldivi prekinuli diplomatske veze sa Katarom, mogla je iznenaditi samo slabo upućene.

 Ovakva odluka Saudijske Arabije dolazi samo nekoliko dana nakon što je predsjednik SAD Donald Trump posjetio Rijad. Očito je kako je Bijela kuća dala pozitivan signal Saudijcima za ovakav potez, tim prije što je Katar javno i otvoreno podržavao Hillary Clinton u predsjedničkoj kampanji. Svakako vrijedi spomenuti kako je Katar bio jedan od većih donatora Clinton fondacije, što Trump, očito, nije zaboravio.

Pored toga, za onolika razaranja i stradanja nevinog naroda kao i terorizam koji je uslijedio nakon tzv. arapskog proljeća mora neko odgovarati. Naravno to nikada neće biti države inicijatori, već one koje su odrađivale logistički i operativni dio posla na terenu, a to su Katar i Turska. Međutim, ni druge od pomenutih zaljevskih monarhija nisu prošle čistih ruku u ratovima u Siriji, Libiji i Iraku, ali su zato ‘podmazale’  Trumpovu kampanju kada je trebalo, a također i dali mu nedavno nekoliko milijardi dolara vrijednosti u  ‘poklonima’.

Evo šta su o krizi u zaljevu rekli Moskva i Teheran.

Moskva:  “To je njihova stvar, nećemo se uplitati”

 Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, rekao je kako Rusija želi zadržati dobre odnose sa svim zemljama Bliskog istoka.

“Svjesni smo kako se prijepori i raskoli uvijek mogu desiti. Nikada nismo sretni kada dolazi do teškoća u odnosima između zemalja. Želja nam je zadržati prijateljske odnose sa svima, a naročito u regiji gdje je prioritet borba protiv terorizma”, rekao je Lavrov za vrijeme novinske konferencije.

Nadalje, rekao je kako je aktualna situacija “njihova stvar, njihovo bilateralno pitanje” te kako se Moskva neće uplitati u njihove unutarnje odnose.

Teheran: “Za sve je kriv Trump”

Predsjedavajući uticajnog iranskog parlamentarnog komiteta za nacionalnu sigurnost i vanjske poslove rekao je da su razlike između Saudijske Arabije i Katara rezultat nedavne posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa regionu.

Aledin Borudžerdi je rekao da zbog potpisivanja obimnog ugovora o prodaji američkog oružja Saudijcima “nije nemoguće da će biti još negativnih incidenata u regionu”, prenejla je agencija IRNA.  On je rekao da je politika Vašingtona oduvijek bila da stvara razdor među muslimanskim zemljama.  “Intervencija stranih država, a posebno SAD, ne može biti rešenje za regionalne probleme”, dodao je on.

Iranski zvaničnik rekao je da Iran može izvoziti hranu u Katar morem, nakon što su Saudijska Arabija i druge zemlje Zaliva preduzele korake ka izolaciji Katara. Direktor sindikata izvoznika prehrambenih proizvoda Reza Nurani rekao je da pošiljke hrane iz Irana mogu stići u Katar za 12 sati, prenijela je agencija Fars.

Katar se oslanja na isporuke hrane preko svoje jedine kopnene granice, sa Saudijskom Arabijom, a Al Jazeera je prenjela da se broj kamiona na granici povećava jer im je onemogućen prelazak u Katar.

Putin i Erdogan razgovarali o katarskoj krizi

Kremlj je saopćio u ponedjeljak da je ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi raspravljali o krizi između Katara i njegovih zalivskih susjeda. Kremlj navodi u saopćenju da su dvojica predsjednika tražila od “svih zainteresiranih zemalja da se angažuju u dijalogu i rade na kompromisnom rješenju u korist očuvanja mira i stabilnosti u regiji Perzijskog zaliva”.

Kremlj dodaje kako su dvojica čelnika naglasila da “akutne krize na Bliskom istoku zahtijeva zajednički rad i blisku saradnju međunarodne zjednice u borbi protiv terorističke prijetnje”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj