TRUMP OTKRIO DETALJE RAZGOVORA U RIJADU: ‘Lideri su uperili prst prema Kataru i rekli su mi – gledaj’

Predsjednik SAD Donald Trump saopštio je danas da je tokom nedavne posjete Bliskom istoku upozorio da se mora prestati sa finansiranjem radikalne ideologije i da se to posebno odnosilo na Katar.

Trump, koji je prema nekima jedan od glavnih pokretača ove krize je izjavio kako su ga arapski lideri već ranije upozorili da Katar financira “radikalne ideologije”. “Za vrijeme mog putovanja na Bliski istok poručio sam kako više ne smije biti financiranja radikalne ideologije. Lideri su uperili prst prema Kataru i rekli su mi – gledaj!”, poručio je Trump na svom Twitter profilu.

U drugom twittu Trump naglašava kako mu je drago da njegova posjeta i sastanak sa liderima arapskog i islamskog svijeta već daje rezultate, te naglasio kako je ovo početak kraja terorizma.

Kuvajt, jedna od regionalnih zemalja koja nije uključena u ovaj spor, ponudio je da posreduje u razgovorima, a Katar je saopštio da je spreman za “iskren i otvoren” dijalog.  Naime, kako prenose izvori iz Dohe, katarski emir Tamim bin Hamad Al-Thani još je noćas razgovarao s kuvajtskim emirom Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabahom te od njega zatražio da posreduje u ovoj krizi – drugim riječima, da razgovara sa Saudijcima i pokuša ih nagovoriti da promjene mišljenje.

Ovaj je obećao da će to i učiniti, a katarski emir je zauzvrat odgodio obraćenje naciji, kako bi pričekao ishod razgovora na relaciji Kuvajt-Rijad. Zadnje vijesti govore kako se kuvajtski emir već zaputio u Rijad gdje će se sastati sa saudijskim liderima.

U međuvremenu, Saudijska Arabija nastavlja s progonom sveg katarskog, a danas su naredili zatvaranje svih ureda aviokompanije Qatar Airways dajući im 48 sati da napuste zemlju.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj