ZAVRŠENA SJEDNICA PIC-a: Jednoglasna osuda najavljenog skupa podrške haškim osuđenicima u Mostaru

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) osudili su događaj nazvan “Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Hagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a”, koji je najavljen za 8. juni u Mostaru. 

Politički direktori su naglasili da sve institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, treba da djeluju u pravcu promovisanja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije te izbjegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koja produbljuje podjele, što uključuje i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, historijski revizionizam i provokativnu upotrebu simbola. Njihov stav je da ne treba praviti nikakve poteze koji za posljedice imaju produbljivanje podjela i podizanje tenzija, ni u Mostaru niti drugdje. 

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a čvrsto su uvjereni da oni koji podržavaju skupove čiji je cilj podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima, ne djeluju u skladu s evropskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklarisanim težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji i sudjelovanju u demokratskim procesima. Podsjećamo, na skupu podrške koji od same najave izaziva oprečne komentare, najavljeno je učešće i Marka Perkovića Thompsona.

Iz SDP-a su tražili od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića da zabrani koncert ističući da je neprihvatljivo da se na Gradskom stadionu održi koncert podrške haškim osuđenicima te da u trenutku kad evropske zemlje zabranjuju Thompsonov koncert skup koji je najavljen u Mostaru ne šalje dobru poruku. Da koncert neće donijeti ništa dobro stav je i Udruženja logoraša Mostara koji najavljeni skup smatraju provokacijom i pokušajem narušavanja odnosa.

S druge strane, oni koji podržavaju skup poručuju da ne vide u čemu je problem i da oni kojima koncert smeta ne trebaju ni dolaziti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj