AKP-ova VEĆINA U TURSKOM PARLAMENTU ODLUČILA: Šaljemo vojsku u Katar

Samo dan nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Jemen i Maldivi prekinuli diplomatske odnose s Katarom i tako potpuno izolovali tu zemlju zbog, kako su rekli, podrške terorističkim grupama i odnosa s Iranom – turski parlament je u hitnoj proceduri usvojio zakon koji odobrava njihovim trupama da budu prebačene u vojnu bazu u Kataru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je izrazio podršku Kataru, a kazao je da niko neće imati koristi od politike izolacije ove naftom bogate zemlje. Dodao je da će zvanična Ankara učiniti sve što može da pomogne u krizi.

Poznato je da Turska i Katar dugi niz godinu gaje prijateljske odnose. Posebna poveznica dvije zemlje je Muslimansko bratstvo – panislamska organizacija koja je duboko ukorijenjena u politiku na Bliskom istoku.

Reuters javlja da je ovaj potez predstavlja očiglednu podršku Kataru, koji se našao pod diplomatskom i ekonomskom izolacijom. Obje zemlje su pomagale, ističe Reuters, Muslimansko bratstvo u Egiptu te Assadovu opoziciju u Siriji.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir danas je izjavio da se moraju povećati napori kako bi se što prije riješio sukob unutar Zalivskog vijeća za saradnju.

Oglasio se i ministar vanjskih poslova UAE, Anwar Gargash koji je rekao da “nema o čemu da se pregovara s Katarom”, a dodao je da su sve opcije otvorene, uključujući i upotrebu sile – prenosi Associated Press.

Zanimljivo je i stajalište zvaničnog Washingtona. Naime, Trump kritikuje Katar, dok ih Pentagon hvali tako da su i američki mediji poprilično zbunjeni.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj