AMERIČKA KOALICIJA PONOVO BOMBARDOVALA SIRIJSKU ARMIJU: Kurdske snage ulaze u grad Raqqu, dok SAA bilježi konstantni napredak u istočnom Halepu

Koalicija okupljena oko SAD-a ponovo je bombardovala položaje Sirijske Armije na jugoistoku provincije Homs, čime je spriječila napredak SAA prema Al-Tanf prijelazu.

 

Pentagon je na ovo izjavio sljedeće: ‘Koalicija je uništila režimske jedinice koje su ušle u sigurnu zonu južne Sirije 6. juna.’ Koalicija je navodno poslala nekoliko upozorenja Sirijskoj Armiji koja je odbila da se zaustavi, te nastavila da napreduje ka prijelazu Al-Tanf na Sirijsko-Iračkoj granici.

“Koaliciji nije cilj borba protiv sirijskog režima ili pro-režimskih snaga, ali je spremna braniti se ukoliko pro-režimske snage odbiju napustiti prostor de-eskalacijske zone”, navodi se. Tvrde kako su pro-vladine snage, s tenkovima, artiljerijom i oko 60 vojnika krenuli prema njima.

Podsjetimo, spomenuta zona nalazi se u radijusu od oko 55 kilometara oko grada At Tanf gdje je SAD uspostavio bazu u kojoj trenira snage za napad na Raqqu.

Sirijska vojska uzvraća udarac

Sirijska arapska vojska i Sirijske obrambene snage u okršajima  protiv terorista podržavanih od  SAD-a u jugoistočnom Damasku osvojile su nekoliko punktova, javlja dopisnik Al Masdar News-a iz sirijske prijestolnice, Ibrahim Joudeh.

Prema Joudehu, sirijska vojska osvojila je nekoliko tačaka u Dumayr regiji ruralnog Damaska, uključujući velik brežuljak Tal Al-Abd smješten jugoistočno od  zračne baze Dumayr. Ovim najnovijim napredovanjem Sirijska arapska vojska približila se Dawkah regiji jugoistočnog Damaska.

Večerašnji napad Sirijske Arapske vojske izveden je samo nekoliko sati nakon što je koalicija predvođena SAD-om izvela zračni udar na sirijske snage koje su napredovale prema graničnom prijelazu Al- Tanf u jugoistočnom Homsu.

Napredak u istočnom Halepu

Nakon oslobođenja pokrajine Kirbat Šuvaim, Rasm Falah, Al-Bakri i Al-DŽavim, sirijske Tigar snage su napredovale dalje duž puta Halep-Kanasir-Itrijah i oslobodili i preuzeli kontrolu u više sela na tom području. Ako Tigar snage nastave da razvijaju pokrete u tom pravcu, uskoro će stići do teritorije koju kontrolišu Sirijske demokratske snage koje podržavaju SAD, i zbrisati cijelu oblast između Kanasira i Maksane, gradova koje drže vladine trupe.

Trenutni cilj sirijske vojske u ovoj oblasti je da se uspostavi linija kontakta sa Sirijskim demokratskim snagama. Potom, vjerovatno će se fokusirati na napredovanje ka Deir Ez Zoru. Vlada može da iskoristi aktulenu oluju Sirijskih demokratskih snaga na Raku kako bi postigla sopstvene ciljeve u centralnoj Siriji. 

SDF snage ulaze u grad Raqqu

Sa druge strane, američka mornarica danas je objavila kako su izveli napade na položaje DAIŠ-a u Siriji s nosača aviona George H.W. Bush koji se nalazi na prostoru istočnog Mediterana. Podsjetimo,  napadi su s ovog prostora zadnji put izvedeni početkom marta ove godine.

Napadi dolaze u trenutku kada su sirijske kurdske snage, SDF, potvrdile i službeni početak napada na grad Raqqu, ključno uporište DAIŠ-evih terorista u Siriji. “Naše snage ušle su u grad Raqqu iz pravca istočne gradske četvrti Al-Meshleb”, rekao je zapovjednik SDF-a, Rojda Felat, u razgovoru za novinsku agenciju AFP. “Krenuli smo u napad nakon žestokih zračnih udara američke koalicije”, istaknuo je. 

 

 

(Global CIR/AMN/Agencije)

Komentiraj