ANKARA SE SVRSTALA UZ KATAR! Erdogan: Izolacija Katara nije rješenje za krizu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da izolacija Katara, uključujući uvođenje sankcija, neće riješiti probleme. On je rekao da će Ankara uraditi sve što je u njenoj moći da pomogne da kriza bude riješena.

Zbog podrške ekstremističkim grupama poput Muslimanskog bratstva i DAIŠ-a, diplomatske odnose sa Katarom prekinuli su Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi. Izolacija Katara uslijedila je dvije sedmice nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zatražio od muslimanskih zemalja da se pridruže borbi protiv terorizma.

TRUMP OTKRIO DETALJE RAZGOVORA U RIJADU: ‘Lideri su uperili prst prema Kataru i rekli su mi – gledaj’

Budući da je sam Trump danas preuzeo zasluge za izolaciju Katara, a Erdogan otvoreno stao u odbranutog zaljevskog ’emirata’, postavlja se pitanje da li je turski predsjednik u potpunosti okrenuo ploču i zaigrao protiv američkog predsjednika, ili je osjetio da bi Turska mogla biti sljedeća. U svakom slučaju ima i još jedan dodatni razlog za ljutnju. Naime prošle sedmice novi kontigent američke pomoći je dopremljen sirijskim Kurdima  koji ozbiljno prijete turskoj granici.

NAKON KATARA, NA REDU JE IZOLACIJA TURSKE: Gabrijel: Njemačka povlači vojnike iz Indžirlika!

Pored toga, Njemačka je i zvanično najavila da u naredne dvije sedmice povlači svoje vojnike iz baze Indžirlik u Turskoj.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj