DA LI JE VUČIĆ ODLUČIO? Srbija bi mogla dobiti prvu gay premijerku, crkva negoduje i želi Dačića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić završio je u srijedu dvodnevne konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka i koalicija o budućem premijeru, ali još nema pouzdanih naznaka tko bi mogao naslijediti Vučića na mjestu predsjednika srbijanske vlade.

Kao tri najozbiljnija kandidata u medijima se spominju ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, prvi potpredsjednik vlade i šef diplomacije Ivica Dačićte gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Nakon prvog dana konzultacija Vučić je izjavio kako Srpska napredna stranka (SNS), čiji je predsjednik, inzistira da premijer bude kadar naprednjaka, a predsjedništvo SNS najavilo je i sastanak o toj temi za danas popodne.

SPC ne želi gay predsjednicu vlade

U međuvremenu, beogradski mediji tvrde da se izboru Ane Brnabić navodno protivi Srpska pravoslavna crkva zbog njezine spolne orijentacije, te da su vođa socijalista (SPS) Ivica Dačić i tajkun Bogoljub Karić lobirali kod SPC-a da utječe na izbor Dačića za mandatara.

Prema navodima lista Blic, sve do prije nekoliko dana Vučić je bio blizu odluke da vođenje vlade prepusti Ani Brnabić  “zbog rezultatata koje je u posljednjih devet mjeseci postigla”, ali su se stvari počele mijenjati “nakon što je glavni tajnik Predsjedništva Nikola Selaković bio na sastanku s nekoliko vladika SPC-a”.

“Na osnovu onoga što je dio vladika rekao bilo je jasno da se protive da to bude Brnabić. Također, bilo je jasno da je za neke utjecajne vladike u SPC-u najprihvatljivija opcija da Dačić bude novi šef vlade”, piše Blic pozivajući se na neimenovane izvore.

Dačić ne razmišlja o premijerskoj funkciji

Dačić je u međuvremenu ponovio raniju izjavu da mu dužnost premijera nije u planu. “Ne odlučuju popovi, već Vučić”, rekao je Dačić za Blic.

Večernje novosti navode kako čelništvo Srpske napredne stranke ne želi Dačića na mjestu premijera, inzistirajući da mandat za sastav vlade dobije netko iz redova naprednjaka, te da SPS Ivice Dačića, iako najveći koalicijski parner, ne treba imati veću ulogu u budućoj vladi od one što je ima sada.

Nakon Vučićeve formalne ostavke na mjesto premijera i preuzimanja dužnosti šefa države, zakonski rok za sastavljanje nove vlade je 30 dana, a očekuje se da Srbija dobije novog premijera i vladu prije kraja lipnja.

Brnabić: Razmislila bih o ponudi

Srbijanski mediji pišu kako će upravo Ana Brnabić biti ta koja će voditi državu na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, piše Kurir. Brnabić je u augustu prošle godine imenovana ministricom državne imovine i lokalne samouprave u Vučićevoj vladi, a ta je odluka izuzetno uznemirila susjede nakon što je Vučić kazao kako je Ana pripadnica gay populacije.

‘Ona to ne krije, s ponosom to govori. Ona je toliko fina i ljupka, i pitala me je, rekla je ‘ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada svi govoriti’. Odgovorio sam joj ‘mene zanima što možeš učiniti, a znam koliko si stručna i vrijedna’, rekao je Vučić u augustu 2016. na konferenciji u Skupštini Srbije prilikom predstavljanja ministara svoje vlade.

 

Brnabić je jučer za Radio-televiziju Vojvodine kazala da s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem još nije razgovarala o preuzimanju premijerske funkcije, ali i da bi u slučaju da dobije takvu ponudu, razmislila o njoj.

O tome sam saznala iz medija, a ne od Vučića. Razmislila bih o toj ponudi, ali u ovom trenutku ne razmišljam jer ima mnogo stvari koje treba napraviti, a do kojih mi je jako stalo. Trudim se da sve što se događa ne utječe na mene i da ostanem predana tome da završim započeto u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave’, rekla je ministrica Brnabić.

Kurir piše kako ministrica Ana Brnabić uživa veliki ugled u stručnim krugovima, ali joj manjka političkog staža te ne posjeduje nikakvo državničko iskustvo.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj