DA LI SU ‘GOSPODARI SVIJETA’ IZREŽIRALI NOVI SVJETSKI RAT? Saudijska Arabija poslala Kataru ultimatum od 10 tačaka koje mora ispuniti u naredna 24 sata, slično se desilo i 1914.

Moguće je da su ‘gospodari svijeta’ izrežirali novi rat. Današnji ultimatum koji je Saudijska Arabija uputila Kataru u mnogome podsjeća na ultimatum koji je Austro-Ugarska uputila Srbiji nakon ubistva prijestolonasljednika princa Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914., a nakon kojeg je uslijedio Prvi svjetski rat.

Danas je Saudijska Arabija Kataru dala ultimatum od 10 tačaka koje mora ispuniti u roku od 24 sata, ako želi ponovnu uspostavu i normalizaciju odnosa, pozivajući se na diplomatske izvore javlja Sky News Arabiya.

Saudijski režim od Katara traži da prije svega prekine diplomatske odnose s Iranom i da izbaci sve članove Muslimanskog bratstva i Hamasa iz zemlje. Katarske vlasti također trebaju zamrznuti sve njihove račune u katarskim bankama. Saudijska Arabija također traži da Katar odmah promijeniti uređivačku politiku kanala Al-Jazeera i smijeni vodstvo televizije.

U ponedjeljak je osam arapskih zemalja prekinulo diplomatske odnose s Katarom, optužujući Dohu da podržava terorizam. U utorak je odnose s Katarom prekinula i Mauritanija . Do sada su s Dohom veze prekinuli Bahrein, UAE, Saudijska Arabija, Egipat, Jemen, privremena vlada Libije, Maldivi, Mauricijus i Mauritanija. Doha je odlučila da neće ispuniti uvjete ultimatuma i poziva zemlje na pregovore.

Ovo su tačke ultimatuma:

1) Trenutno prekidanje veza s Iranom.

2) Službeno se izviniti svim Vladama GCC-a (Zaljevskog vijeća za saradnju) za uvrede, lažne vijesti koje su emitirane sa mreže Aljazeera.

3) Izbacivanje svih lidera i članova Hamasa i Muslimanskog bratstva iz Katara.

4) Zaustavite poslovne smetnje nametnute Egiptu.

5) Spriječiti finansiranje bilo koje terorističke skupine na bilo koji način ili oblik.

6) Zamrzavanje Hamasaovih bankovnih računa i zabrana financijskih transakcija

7) Obvezivanje da Katar u buduće neće voditi politiku koja je u suprotnosti s jedinstvenim politikama GCC-a.

8) Trenutno zatvaranje Aljazeera TV mreže i pridržavanje paketa dogovorenog s Dohom iz 2012. godine tijekom vladavine kralja Abdullaha.

9) Izbacivanje svih osoba, figura koje su pokazivale agresivne stavove protiv zemalja GCC iz Katara.

10) U slučaju da se Katar potpuno složio s gore navedenim, hitan sastanak čelnika GCC-a održaće se sutra u Džedi.

Historijske paralele

Mjesec dana nakon Sarajevskog atentata, 23. jula 1914. Austro-ugarska monarhja je postavila srpskoj vladi ultimatum koji je britanski ministar inostranih poslova, ser Edvard Grej, okarakterisao kao „najteži ikada upućen jednoj državi od strane druge“.

Skoro mjesec dana od atentata, austro-ugarski poslanik u Beogradu, baron Gizl od Gislingena, predao je Lazi Paču-u, zastupniku ministra inostranih djela Srbije, ultimatum koji je direktno prebacio odgovornost za atentat na Srbiju i postavio vladi veoma drske zahtjeve čije bi ispunjenje obesmislilo suverenitet Kraljevine Srbije.

Austro-Ugarska je ultimatumom od 23. jula 1914. zatražila od Srbije sledeće:

 1. Da spriječi izdavanje publikacija koja podstiču mržnju i neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
 2. Da momentalno raspusti organizaciju Narodna odbrana, i da isto postpupi i sa drugim orgnizacijama koje učestvuju u propagandi protiv Austro-Ugarske.
 3. Da iz javnog obrazovanja ukloni sve što bi moglo da služi ili služi za podsticanje propagande protiv Austro-Ugarske.
 4. Da iz vojske i administracije uopšte ukloni sve oficire koji su krivi za propagandu protiv Austro-Ugarske, a imena tih oficira dostavila bi vlast Austro-Ugarske.
 5. Da prihvati učešće austro-ugarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih djelatnosti protiv Austro-Ugarske na teritoriji Srbije.
 6. Da preduzme sudski postupak protiv saučesnika Sarajevskog atentata koji su na srpskoj teritoriji, uz pomoć i uputstva austro-ugarskih organa.
 7. Da momentalno uhapsi dvije imenovane osobe koje su upletene u atentat po istrazi koju je preliminarno sprovela Austro-Ugarska.
 8. Da efikasnim mjerama spriječi nelegalni prijenos oružja i eksploziva preko granice.
 9. Da uputi Austro-Ugarskoj objašnjenja povodom izjava visokih srpskih zvaničnika u Srbiji i inostranstvu, koji su izrazili neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
 10. Da bez odlaganja obavijesti Austro-Ugarsku o ispunjavanju ovih obaveza.

Najsporniji zahtjev Monarhije, pod brojem 6, podrazumijevao je da Srbija pogazi svoj zakon o sudskom postupku u krivičnim djelima tako što bi prepustila austro-ugarskim organima vlasti “ugušivanje prevratničkog pokreta protiv tritorijalnog integriteta Austrougarske monarhije”. 

Pogledamo li tačke i jednog i drugog ultimatua shvatit ćemo da su teško sprovodive u zadanim rokovima, te u suštini samo predstavljaju izgovor za ulazak u rat. Novi, Treći svjetski rat nam je bliže nego ikad. Sada kada se ratovi u Siriji i Iraku privode kraju, a snage koje su podržavale teroriste i pobunjenike shvataju da su ga izgubile, kao i njihovi zapadni mentori, odlučile su se izgleda na sljedeći korak, a to je globalni sukob.

U prilog ovoj tvrdnji ide i današnji teroristički napadi u Teheranu u kojem je poginulo najmanje 12 ljudi, a najmanje 42 ranjeno. Lavina koju mogu pokrenuti ovi događaji teško bi se zaustavila, a svjetski moćnici se nadaju najgorem. Za nadati je se da postoje i sile dobra koje će razumski pristupiti ovoj cjelokupnoj svjetskoj krizi i da će spriječiti ono najgore. Također, najsretniji ćemo biti ukoliko se gornja predviđanja iz ove vijesti ne ostvare.

TRUMP SA IZRAELOM I SAUDIJSKOM ARABIJOM SKOVAO PAKLENI PLAN? Cijeli svijet ulazi u rat, NATO se zvanično pridružuje koaliciji protiv DAIŠ-a

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

 1. Nedao bog eto toliko da se to ostvari!

  Reply

Komentiraj