HARADINAJ GLAVNI FAVORIT ZA PREMIJERA? Han: Kosovo da formira proevropsku Vladu!

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da EU očekuje da Kosovo na parlamentarnim izborima 11. juna dobije proevropsku vladu, spremnu da ispuni preostale kriterijume za viznu liberalizaciju što je prije moguće.

Povezana slika

Kako prenosi prištinski list Zeri, on je na konferenciji o evropskim perspektivama zapadnog Balkana kazao da, ako su kosovski lideri ozbiljni po pitanju evropske perspektive, moraju da osiguraju slobodne, fer i demokratske izbore.

Komentarišući nedavne kritike pojedinih zapadnobalkanskih lidera Han je kazao da je postala politička praksa da se krive drugi, kada ne uspiju da se suoče sa sopstvenim obavezama. Kako je preneo list Koha, Han je pri tome najverovatnije mislio na kosovskog predsjednika Hašima Tačija, koji je kritikovao EU i posebno Hana za “nedostatak liderstva” i za to sto je “zainteresovan samo za Srbiju”.

Han je, na konferenciji za novinare kazao da niko nije toliko učinio za region zapadnog Balkana kao EU, kao i da će takav pristup nastaviti i u budućnosti. “Donosićemo stabilnost u region ili ćemo imati nestabilnost koja dolazi iz regiona”, rekao je Han i dodao da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju ukoliko postoji spremnost među njenim liderima da ispune dva preostala zahtjeva.

Ramuš Haradinaj  bi mogao sjesti u premijersku fotelju?

Inače,  pad vlade Kosova odložiće na neko vrijeme obaveze oko demarkacije granice s Crnom Gorom, kao i briselske pregovore, što povlači i formiranje ZSO, ali i nejasnoće oko početka rada Specijalnog suda za zločine OVK.

Sva ova pitanja stajaće na stolu i vlade koja će biti formirana poslije izbora, koji će biti održani 11. juna. S obzirom na trenutni rejting može se očekivati da u premijersku fotelju sjedne Ramuš Haradinaj, ali ni spekulacije o Behdžetu Pacoliju kao budućem premijeru zbog, navodno, njegovih kontakata s Rusijom, nisu daleko od istine, pišu agencije.

Haradinaj: Srbija neće postojati na Kosovu

Kandidat za premijera Kosova  Ramuš Haradinaj izjavio je prije dvije sedmic u Peći da “Srbija neće postojati na Kosovu” kada on bude premijer. “Mi nemamo projekat (pravljenja) problema sa Srbijom, ali Srbija neće postojati na Kosovu. Znači, država Srbija neće imati nikakvu ulogu na Kosovu”, kazao je Haradinaj povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je eventualni izbor Haradinaja za premijera Kosova problem za Srbiju.

Srbiji predstoji težak period – Ramuš Haradinaj će vjerovatno biti novi premijer Kosova, a to donosi i nove probleme, ocijenio je uoči sastanka s Federikom Mogerini u Briselu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

  “Pred nama je težak period. Ljudi treba da znaju da je oslobođena grupa za zločine u Klečki nad Srbima, imamo izjave Aljbina Kurtija, a favorit za kosovskog premijera je Ramuš Haradinaj. Treba da budemo sasvim svjesni, gotovo je izvjesno da će Haradinaj biti premijer i to otvara probeme”, kazao je Vučić za RTS.

Ono čega se Evropska unija posebno pribojava jeste rast napetosti i mogući incidenti na prostoru Balkana, budući da se Haradinaj povezuje sa republikanskom linijom State departmenta, koja sada i nije toliko naklonjena Evropi i njenoj stabilnosti.

Nekadašnji komandant OVK i šef Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj obznanio hvalio se krajem pošle godine pozivom na Trumpovu inauguraciju, što je izazvalo žestoke reakcije Tachija, koji se susreće sa kritikama da je od početka svog predsjednikovanja imao samo jednu međunarodnu posjetu i to Malti.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj