OKUPACIJA SE NASTAVLJA: Izrael odobrio novo naseljavanje Zapadne obale

Izraelska komisija u utorak je odobrila planove za prva nova židovska naselja u okupiranoj Zapadnoj obali u dva desetljeća, pišu izraelski mediji. Palestinci su osudili taj čin koji se protivi godinama međunarodnog pritiska da se izbjegavaju takve mjere.

Ako se one ostvare, sagradit će se oko 1800 novih domova na Zapadnoj obali, što će zadati dodatni udarac oživljavanju mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca. Peace Now, izraelska skupina koja se protivi i nadgleda naseljavanje na Zapadnoj obali, nije još potvrdila napise izraelskih medija, no otkrili su da će komisija razgovarati o daljnjim planovima izgradnje u srijedu.

Ova odluka Izraela stiže nakon što je vlada u ožujku odlučila izgraditi novo naselje Amichai koje će biti dom oko 300 naseljenika koji su u februaru izbačeni iz drugog naselja Amone.

Izraelski vrhovni sud naredio je to iseljenje nakon što je presudio da su njihovi domovi izgrađeni ilegalno na privatnom palestinskom zemljištu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tad se obvezao da će im pronaći novi dom na Zapadnoj obali gdje živi oko 400 hiljada židovskih naseljenika i 2,8 miliona Palestinaca.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj