TUŽILAŠTVO PREGLEDA DOKUMENTACIJU: Njemačke nevladine organizacije danas zatražile hapšenje zamjenice direktora CIA-e zbog mučenja zatvorenika

Njemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je primilo podnesak nevladine organizacije za ljudska prava u kome se od njemačkih vlasti traži da izdaju nalog za hapšenje novoimenovane zamjenice direktora CIA zbog navoda da je nadgledala mučenje osumnjičenih za terorizam prije 15 godina i da se dokumentacija razmatra.

Slikovni rezultat za CIA TORTURE TERRORIST SUSPECTS

Evropski centar za ustavna i ljudska prava predao je jučer saveznim tužiocima dokumentaciju u kojoj se navodi da je Gine Haspel dozvoljavala simulaciju davljenja (waterboarding) zatvorenika u tajnom zatvoru SAD na Tajlandu.

U dokumentaciji se navode i dva psihologa zaposlena u CIA koji su sprovodili ispitivanje Saudijca Abu Zubaydaha i bili direktno odgovorni Haspel. Prema informacijama centra, na Zubayadahu je davljenje bilo simulirano 83 puta u augustu 2002.

Pristalice opisuju simulaciju davljenja kao način “pojačanog ispitivanja” dok je kritičari smatraju mučenjem.

Minhensko tužilaštvo je 2007. podiglo optužnicu protiv 13 agenata CIA, ali njemačka vlada nije tražila njihovo izručenje.

Nevladine organizacije su zbog programa mučenja pokušavale da pred sud izvedu nekoliko viših zvaničnika SAD, uključujući bivšeg šefa CIA Georgea Teneta, bivšeg ministra odbrane Donalda Rumsfelda, glavnog pravnog savjetnika CIA Johna Rizza i bivšeg komandanta baze u Gvantanamu Geoffreya Millera.

Haspel je prva žena agent izabrana na funkciju zamjenika direktora CIA.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj