BLOKIRAN SAOBRAĆAJ I OBUSTAVLJEN RAD FABRIKA JER BUDUĆIM STUDENTIMA TREBA TIŠINA: Blizu deset miliona učenika pristupilo najtežem prijemnom ispitu

Centralni prijemni ispit Gao Kao za upis na fakultete u Kini počeo je jutros, a učestvuje 9,4 miliona svršenika gimnazija. Riječ je o trodnevnom ispitu Gao Kao, što u prijevodu znači “veliki ispit“, a slovi za najteži prijemni ispit na svijetu. Ispitni maraton istovremeno je počeo u svim kineskim pokrajinama.

Koliku važnost Kinezi pridaju tom ispitu ponajbolje pokazuje činjenica da je u centrima pokrajina u kojima se održavaju testovi blokiran saobraćaj i obustavljen rad fabrika kako bi budući studenti u tišini i bez vanjskih uznemiravanja mogli pokazati šta i koliko znaju. Desetine hiljada policajaca u civilu je na ulicama i pomažu učesnicima da na vrijeme stignu na ispit.

Trodnevni ispitni maraton se održava u dvije grupe predmeta, prirodne i društvene, ovisno o izboru učenika, ali svi polažu testove iz matematike, kineskog i engleskog jezika. Kako ne bi zakasnili na ispit, učenici su već nekoliko dana ranije sa roditeljima došli u centre gradova i posljednje pripreme vršili u šatorima. Većina učenika je u prakticiranju joge provela posljednje sate uoči ispita.

Prošle godine je zabranjena ranija praksa da učenici po završetku testiranja poderu knjige i bacaju ih kroz prozore kako bi odbacili stres. Još jedna važna promjena u vezi sa kineskim prijemnim ispitom uvedena je prošle godine, a riječ je o uvođenju zatvorske kazne u trajanju do sedam godina za učenike koji budu uhvaćeni da prepisuju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj