JORDAN SE PRIDRUŽIO ARAPSKOJ KOALICIJI: Prekinuli diplomatske odnose sa Katarom i najavili ukidanje licence za Al-Jazeeru

Vlasti Jordana pridružile su se Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama i najavile degradaciju diplomatskih odnosa sa Katarom. Glasnogovornik vlade Jordana Mohammad Momani jutros je saopćio kako blokada diplomatskih odnosa s Katarom ima za cilj jačanje regionalne stabilnosti na temelju usaglašavanja politike arapskog svijeta.

Još jedna država blokirala odnose s Katarom

Zvanični Aman je također najavio da će ukinuti licencu televizijskom kanalu Al Jazeera. Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen i Egipat su u ponedjeljak prekinuli diplomatske odnose s Katarom kojeg optužuju za destabilizaciju regije i podršku terorizmu. Jučer su odnose sa Katarom blokirali i Maldivi i Mauritanija.

Na čelu sa Saudijskom Arabijom, pomenute zemlje su blokirale i katarski zračni prostor, te dale katarskim ambasadorima rok od 48 sati da napuste te zemlje. Kriza u odnosima zaljevskih zemalja počela je prošle sedmice kada su nepoznati napadači hakirali internet stranicu katarske novinske agencije i objavili vijesti naslovljene na katarskog emira Sheikha Tamima Bin Hamada al-Thanija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izrazio je spremnost da posreduje u pregovorima između Katara i grupe zemalja koje su prekinule odnose sa tom zemljom. Vlasti Katara tvrde da su optužbe na račun te zemlje neosnovane i izmišljene, a šef katarske diplomacije Mohammed bin Abdulrahman al-Thani izjavio je kako je Doha spremna na pregovore.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj