NAKON BRITANSKOG UPOZORENJA, DAIŠ POSLAO JEZIVU PORUKU MUSLIMANIMA BALKANA: “Vaša krv nam je draža i slađa od krvi Srba i Hrvata kjafira”

Samo nekoliko dana nakon što su mediji objavili zvanično upozorenje iz Velike Britanije kako treba izbjegavati mjesta koja posjećuju stranci u BiH zbog mogućih terorističkih napada te nakon što je ministar sigurnosti Dragan Mektić kazao da nema mjesta panici  jer u tom izvještaju su gore rangirane pojedine evropske zemlje i SAD, stigla je ‘potvrda’  britanskog upozorenja kroz prijetnje DAIŠ-a koje se direktno odnose na BiH, ali i cijeli Balkan, savršeno tempirana da se izazove panika u društvu, ali i ‘nabaci lopta’  Miloradu Dodiku za nove teorije o  ‘teroristima i kampovima’ u BiH.

Mektić: Bih je u blažoj kategoriji od Njemačke, Francuske i SAD-a po opasnosti od terorizma

Naime, Velika Britanija upozorila je građane, koji planiraju da posjete BiH, na mogućnosti terorističkog napada, a u tom upozorenju, izdatom početkom maja, navodi se da napadi mogu biti nasumični, kao i da se može desiti da meta bude neko mjesto koje posjećuju stranci, objavili su mediji. – Velika Britanija opasnost od terorizma kvalificirala je u nekoliko rangova, pa između ostaloga lošiju procjenu od BiH imaju Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska i Belgija sa stepenom vrlo vjerovatnih terorističkih napada – pojasnio je Mektić.

Dodao je da ista procjena britanskih vlasti važi i za Austriju i Italiju, a to znači da postoji mogućnost terorističkog napada, dok su u blažoj kategoriju od BiH Hrvatska, Srbija i Crna Gora. Osvrnuo se i na izjave dužnosnika Republike Srpske o tome da na svakih deset kilometara ove zemlje postoji neki teroristički kamp, naglasivši da takve izjave itekako štete interesima BiH. – Takve informacije ne treba tako plasirati, nego sve informacije koje govore o postojanju takvih kampova ili centara za bilo kakvu obuku treba dokumentirati i proslijediti Tužilaštvu koje će dati naredbu, a ostale agencije će odmah reagirati – naglasio je Mektić.

Stoga je ovakve izjave nazvao neodmjerenim i paušalnim, dodajući da one nisu u interesu sigurnosti u BiH niti su u interesu cjelokupne sigurnosti, odnosno njima se stvara nesigurnost, panika i strah. – Ukoliko osobe iz sigurnosnih struktura imaju informaciju o tome neka je predoče u konkretan dokument te će se reagirati, ali to je sve to postala politička fraza i ne bi tome pridavao pažnju – zaključio je Mektić.

Poruka muslimanima Balkana: ‘Draža nam je vaša krv, nego krv kjafira’

Dva dana nakon Mektićevog pojašnjenja, stigle su otvorene prijetnje iz DAIŠ-a. U prijetećoj objavi u desetom izdanju magazina “Rumiyah” navodi se kako “zemlje Balkana nisu zaboravljene”, te da “nije zaboravljeno ubijanja muslimana”, navodi Birn. “Ne, tako nam Allaha, nismo zaboravili zlostavljanje naše braće i silovanje naših sestara”, stoji u DAIŠ-evom magazinu.

Pored toga što iznose prijetnje kršćanima, poseban naglasak teroristi DAIŠ-a stavili su na muslimane Balkana, nazivajući ih ‘murtedima’, odnosno ‘otpadnicima’.

Za murtede Balkana, gdje god da se nalaze i gdje god da žive, za sve murtede Balkana, kažemo onima u Bosni, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, u kojoj god rupi da se krijete i u koje god gnijezdo da ste pobjegli mi ćemo vas pronaći i doći ćemo do vas. Vaša krv je nama draža i slađa od krvi Srba i Hrvata kafira. Ubijanje murteda kod nas je jače i bolje”, navodi se u tekstu prijetnje objavljenom u najnovijem broju DAIŠ-evog magazina Rumiya.

A znate li za Francusku i Njemačku, te zemlje su zahvatili plamenovi našeg rata, i Britaniju, koja je mislila da živi u sigurnosti i zaštiti, zabili smo njenu glavu u zemlju i slomili njen vrat. Sve ove zemlje su se oholile i hvalisale pa je jednu po jednu zahvatio naš udarac pa su ostale ponižene – navodi se u izdanju koji je najvećim dijelom posvećen dešavanjima na Filipinima.

 

Bilo koju vrstu prijetnje treba provjeriti

Sead Turčalo, profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, rekao je da je teško komentirati ovakve prijetnje, pojasnivši da ako se računa magazin “Dabiq”, onda je riječ o trećoj prijetnji koja se odnosi na Balkan. – Ozbiljnost prijetnje teško je procijeniti. S obzirom na to da se radi o službenom glasilu ISIL-a, logično je da sigurnosne službe podignu mjere djelovanja – kazao je Turčalo.

Aldin Abazović, analitičar koji se bavi online praćenjem radikalnih grupa i njihovih glasila, rekao je da ovakvi proglasi nisu ništa novo. – Ono što je značajno zabilježiti u ovoj objavi jeste vrsta isprike, gdje kažu da se izvinjavaju što su zapostavili Balkan jer su bili prezauzeti. Također je zanimljivo upozorenje balkanskim zemljama da se ne osjećaju sigurnim, aludirajući na zadnje napade u Francuskoj i Britaniji, te govoreći kako su to mnogo jače zemlje od naših, iz čega se može zaključiti da na balkanske zemlje gledaju kao na zemlje sa slabim sigurnosnim aparatom – kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, prijetnja iz prošlog broja nije sprovedena u djelo. – U prošlom izdanju su pozivali na egzekucije imama koje oni smatraju nepodobnim, međutim ostalo je samo na prijetnjama. Ipak, bilo koju vrstu prijetnje ne treba shvatati olako – dodao je Abazović. Magazin “Rumiyah” se objavljuje na deset jezika, među kojima je i bosanski.

Dodik: U BiH postoji 100 radikalnih islamističkih grupa

A da bi cijelu priču začinio, javio se neizostavno i Milorad Dodik. Predsjednik RS-a rekao je danas u Banjaluci da je Srpska bezbjednosno stabilna, iako postoje određeni izazovi i procjene da na njenoj teritoriji ima više od 100 radikalnih islamističkih grupa. “Republika Srpska u bezbjednosnom smislu ima štetu što se nalazi u BiH. Međutim, resursi koje imamo su dovoljni da se suprotstavimo svim bezbjednosnim izazovima”, rekao je Dodik novinarima, nakon što je na Fakultetu bezbjednosnih nauka održao predavanje o temi “Bezbjednosni izazovi u Republici Srpskoj i regionu”.

On je istakao da je najvažniji izazov za Republiku Srpsku očuvanje i jačanje političke samostalnosti u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. “To sam rekao i studentima Fakulteta bezbjednosnih nauka, kao i da se mora raditi na jačanju institucija Republike Srpske. Srpska je danas institucionalno najkompaktnija u BiH i jedina ima kapacitet samoodrživosti za razliku od BiH i Federacije BiH”, rekao je Dodik. Predsjednik Srpske je podsjetio da je iz BiH znatan broj građana otišao da ratuje za “Islamsku državu”.

“BiH u ovom pogledu prednjači i niko ne smije da isključi mogućnost povratka ovih ljudi sa ratišta u Sarajevo, a da već dan nakon toga budu na teritoriji Republike Srpske. U svemu ovome važno je što je Srpska pokazala sposobnost i efikasnost prilikom terorističkog napada u Zvroniku kada su spriječene šire posljedice”, kaže Dodik. On je naveo da se priča o “Islamskoj državi” najegzaktnije može naći u “Islamskoj deklaraciji” koju je napisao nekadašnji muslimanski lider Alija Izetbegović.

“Mnogi teroristički činovi u svijetu imaju značajnu poveznicu sa BiH, odnosno bošnjačkom političkom i bezbjednosnom strukturom. U BiH je tokom posljednjeg ratnog sukoba ušlo više od 4.000 mudžahedina, što dovoljno govori o svemu”, rekao je Dodik. On je ponovio da je međunarodni intervencionizam stvorio mnogo izazova i problema u BiH. “Moramo se kretati na način da se Republika Srpska bori za svoj politički status i prava, ali da to ne bude razlog za nekoga ko bi mogao da upotrijebi masovnu silu prema Srpskoj”, smatra Dodik koji se nalazi na crnoj listi State Departmenta kao potencijalna opasnost po mir na Balkanu.

Najbrojnije žrtve terorizma upravo muslimani

Na koncu možemo samo kazati kako od terorizma kao globalnog fenomena najviše stradaju upravo muslimani. Preko milion poginulih u Iraku, te nekoliko stotina hiljada u Siriji, dok žrtve u Afganistanu, Jemenu i Libiji niko i ne spominje, jasno pokazuju kako je navodni ‘islamski terorizam’ usmjeren upravo protiv muslimana.

Moglo bi se kazati da onaj ko ima interes, ko najviše profitira od terorizma, taj i stoji iza njegovog pokretanja. Iračani, Sirijci i ostali narodi, kao i njihove vlade zasigurno nisu imale niti imaju bilo kakve kolonijalne pretenzije prema Velikoj Britaniji ili SAD-u, što za suprotnu stranu sigurno ne možemo potvrditi.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

1 Komentaron this Post

  1. Nekako mi sve uvezano ovo liči !

    Reply

Komentiraj