TRUMP PORUČIO IRANU: Zemlje koje podupiru terorizam na kraju i same postanu žrtve

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je, dan nakon napada počinjenih u Teheranu, poručio Iranu da se oni koji podupiru terorizam izlažu da i sami postanu žrtve, što je reakcija koju je Iran ocijenio “odvratnom”.

Naglašavamo da zemlje koje podupiru terorizam riskiraju postati žrtve zla kojemu daju potporu“, rekao je Trump u priopćenju. Također je naglasio da se moli za iranski narod, kao i za nedužne žrtve napada u Teheranu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, a u kojem je poginulo 13 ljudi i više desetaka je ranjeno. Čuvari revolucije, elitna vojska iranskog režima, optužili su u srijedu SAD i Saudijsku Arabiju da su “umiješani” u te napade.

SAD i Iran nemaju diplomatskih odnosa, a zbližavanje koje je započeo bivši predsjednik Barack Obama, potpisnik nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih sila, zaustavio je njegov nasljednik. U svojoj kampanji Trump je upozoravao da će poništiti taj sporazum.

 Zarif: To je odvratno

Iranski šef diplomacije Trumpovu je reakciju na napade u Teheranu, počinjene u parlamentu i istovremeno u Mauzoleju ajatolaha Homeinija, nazvao odvratnom. “Priopćenje Bijele kuće je odvratno… dok se Iranci suočavaju s terorom koji podupiru američki klijenti”, napisao je Mohamad Džavad Zarif na Twitteru. Nešto ranije, Sjedinjene Države osudile su terorističke napade počinjene u srijedu u Teheranu.

“Izražavamo sućut obiteljima žrtava i u mislima smo i molitvama s narodom Irana”, navodi se u izjavi State Departmenta.

“Zlu terorizma nema mjesta u civiliziranu i miroljubivu svijetu”, navodi američka diplomacija. Za vrijeme nedavna posjeta Saudijskoj Arabiji, Trump je optužio Teheran da “financira, naoružava i uvježbava teroriste (…) koji šire razaranje i kaos u regiji” i pozvao je sve zemlje da “izoliraju” Iran.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj