U ĆELIJI S TRI SOBE: Norveški Vrhovni sud neće razmatrati Breivikovu žalbu

Norveški Vrhovni sud neće prihvatiti žalbu koju je uložio norveški masovni ubica Anders Behring Breivik u kojoj protestuje protiv zatvorskih uslova, saopćio je sud u četvrtak.

Breivik nastoji da poništi martovsku odluku norveškog žalbenog suda koji je presudio da njegova skoro potpuna izolacija u ćeliji s tri sobe ne predstavlja kršenje ljudskih prava.

Žalbena komisija Vrhovnog suda jednoglasno je odlučila 8. juna 2017. da dodatno ne razmatra žalbu Andersa Behringa Breivika u postupku koji je Breivik pokrenuo protiv države – navodi sud u saopćenju poslanom putem emaila. – Nijedan dio Breivikove žalbe nema mogućnosti da bude pozitivno ocijenjen pred Vrhovnim sudom – dodaje sud.

Niti taj slučaj ne poteže pitanja o tumačenju Evropske konvencije o ljudskim pravima koja već nisu opširno pojašnjena pred Evropskim sudom za ljudska prava – saopćio je sud. Breivikov advokat nije bio odmah dostupan radi komentara, saopćio je njegov ured. Nije bilo odmah jasno da li će Breivik uložiti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ali je njegov advokat i ranije tvrdio da je to opcija, prenosi Reuters.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj