ZAEV ŽELI UBRZATI STVARI: Makedonija sljedeće godine u NATO-u sa novim imenom?

Sjevernoatlantska alijansa planira da do proljeća 2018. godine primi u svoj sastav Makedoniju, rekao je izvor upoznat sa tokom pregovora o stupanju Skoplja u NATO.

“Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg planira da sredinom jula posjeti Skoplje i razgovara o tome. Cilj NATO-a je da do proljeća 2018. godine ta zemlja bude primljena u Alijansu”, rekao je sagovornik agencije. Prema njegovim riječima, na tome aktivno rade SAD. “Јuče se ambasador SAD u Skoplju sastao sa ministrom odbrane Makedonije i takođe razgovarao o tome. Vašington poziva Skoplje da krene na ustupke, i sudeći po svemu, oni su spremni na to”, rekao je izvor.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je ranije da je spreman da zemlja stupi u NATO pod nazivom Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija, na čemu insistira Grčka, kako bi ubrzao i integracije republike u EU. “Postoje dva načina ili rješenje problema, ili da pod privremenim pozivom uđemo u NATO, a da predložimo pregovore sa Grčkom, zbog problema koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, za integraciju u EU. Oni znaju da za nas postoji podjednaka težnja ka EU”, izjavio je Zaev u intervju MRT.

Makedonija se pridružila tzv. “akcionom planu za pripremu članstva u NATO-u” 2009. godine. Protekle srijede, premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je Zaevu stupanje na dužnost i potvrdio stav Atine u sporu oko imena Makedonije. Danas je šef makedonske vlade saopštio da očekuje u narednim mjesecima posjetu Skoplju generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga koji “otvara vrata državi za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskoj Alijansi”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj