‘ŽELITE LI NEZAVISNI KURDISTAN?’ Irački Kurdi planiraju referendum o nezavisnosti 25. septembra

Iračka autonomna kurdska regija sazvala je referendum o nezavisnosti za 25. septembar, saopćio je zvaničnik u srijedu, nastavljajući s planom na ostvarenju pune državnosti kome će se vjerovatno usprotiviti Bagdad.

Velika vijest. Kurdistanski referendum za nezavisnost održat će se 25/9/2017 – objavio je na Twitteru Hemin Hawrami, pomoćnik kurdskog čelnika Massouda Barzanija. Datum je određen nakon sastanka kurdskih političkih stranaka kome je predsjedao Barzani, koji predvodi kurdsku regionalnu vladu koja vlada autonomnom regijom, javila je kurdska TV stanica Rudaw.

Kurdi igraju veliku ulogu u kampanji pod američkim vodstvom protiv radikalne grupe DAIŠ. Visoki kurdski zvaničnik, Hoshiyar Zebari, izjavio je Reutersu u aprilu da će referendum biti održan u ovoj godini kako bi se iznudio “najbolji sporazum” o kurdskom samoodređenju kada tzv. ‘Islamska država’ bude poražena u Iraku.

Teroristi su stješnjeni u malu regiju Mosula, njihove de facto prijestonice u Iraku, dok su napori iračke vojske na preuzimanju grada dostigli vrhunac.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj