DOK SE BROJE GLASOVI! Corbyn: Promijenili smo lice britanske politike; Farage: Ako ugroze Brexit – vraćam se!

Prema prvim projekcijama Konzervativna partija Thereze May osvojit će najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji, ali će izgubiti većinu.

Kako se navodi, konzervativcima će pripasti 314 od 650 mesta u parlamentu, dok će laburisti Jeremyja Corbyna osvojiti 266. AP piše da je predviđeni gubitak mjesta u parlamentu veliki udarac za Therezu May koja je raspisala izbore da bi povećala svoju prednost u odnosu na ostale partije. Osim toga, predviđa se da će Škotska nacionalna partija uzeti 34 mjesta u parlamentu (koja bi tako takođe pretpjela veliki udarac), liberaldemokrate Tima Ferona 14, a ostali 22.

Oko pola četiri BBC je objavio novo predviđanje – konzervativci 322 (za četiri više), laburisti (261 (pet manje). Ukoliko ovo bude tačno torijevcima će nedostajati samo četiri za većinu. U prethodnom sazivu, konzervativci su imali 330 poslanika, laburisti 229, Škotska partija 54, a liberaldemokrate devet.

U trci ko će prvi objaviti rezultate New Casttle je savladao Sunderland koji inače uvijek bude prvi, a kandidati laburista su pobijedili u oba mjesta, što nije iznenađenje. Doduše, dobili su više glasova u tim mjestima nego na prethodnim izborima.

Do sada su izašli rezultati sa oko 250 izbornih jedinica. Jedno od najvećih iznenađenja došlo je oko četiri sata kada je bivši lider liberal-demokrata i vicepremijer Nik Kleg izgubio od laburista u svom izbornom mjestu. Boris Džonson je zadržao svoje mjesto, isto kao i Korbin.  Glavno pitanje trenutno jeste da li će Britanija dobiti “hung parliament”, tj. blokirani parlament u kojem nijedna partija nema većinu, ili će konzervativci imati malu većinu.

Najveća promjena zasad je da je desničarski Ukip, koji se najsnažnije zalagao za Brexit, a koji je praktično izgubio sve glasove. Osim toga, analitičari trenutno navode da je ovo zbog loših rezultata škotskih nacionalista “glasanje protiv drugog referenduma o nezavisnosti Škotske”.

Promijenili smo lice britanske politike

Lider laburista Jeremy Corbyn izjavio je da je njegova stranka promijenila lice britanske politike, prenosi “Guardian“.

“Kakav god da je konačni rezultat, promijenili smo lice britanske politike“, rekao je Corbyn. Osim toga, Corbyn se zahvalio svima koji su “vrijedno radili na kampanji, od vrata do vrata do društvenih mreža“.

Theresa May je gotova, vraćam se ako ugroze Brexit

Nigel Farage je za BBC rekao da je njegov nasljednik na čelu Ukipa Pola Nutala dobro radio iako je ta stranka imala dramatičan pad u broju glasova u odnosu na prethodne izbore. On je rekao da ne planira da se vraća u politiku, iz koje je izašao poslije referenduma o članstvu u EU, ali da će morati ako Brexit bude ugrožen.

Farage je rekao da su konzervativci izgubili glasove na izborima zato što je pregovore o Brexitu trebalo da vodi premijerka Tereza Mej koja je prije referenduma bila protiv izlaska iz EU.  Prema njegovim riječima, šta god da se dogodi Thereza May je gotova, a strahuje da bi Korbin mogao da napravi većinu sa SNP i Liberal-demokratama, što bi dovelo ubrzo do novog referenduma o nezavisnosti Škotske.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj