KATARSKI EMIR ODBIO TRUMPOV POZIV: El Tani ne želi da prisustvuje razgovorima o rješenju krize dok je država pod blokadom

Katarski lider Tamim Bin Hamad el Tani neće prihvatiti poziv američkog predsjednika Donalda Trampa da prisustvuje razgovorima o rješenju krize u Persijskom zalivu, izjavio je jedan katarski zvaničnik.

Rezultat slika za qatar emir

Zvaničnik, čije ime nije objavljeno, rekao je za Rojters da katarski lider ne planira da napušta Katar dok je država pod blokadom.

Iz Bijele kuće juče je saopšteno da je Tramp ponudio pomoć katarskom lideru u rješavanju krize u odnosima sa arapskim susjedima i pozvao ga na razgovor.

Nekoliko država Persijskog zaliva u ponedjeljak, 5. juna, su prekinule diplomatske i trgovinske veze sa Dohom nakon optužbi da katarske vlasti podržavaju teroriste Hamasa i Muslimanskog bratstva.

SAD: Podignuta optužnica protiv dvojice saradnika Hezbollaha

Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca zbog prikupljanja podataka i pružanje materijalne podrške libanskoj grupi Hezbollah, koju u SAD smatraju terorističkom, saopšteno je iz tužilaštva u Menhetnu. U saopštenju se navodi da su Ali Kurani (32) iz Njujorka i Samer el Debek (27) iz grada Dirborn, u saveznoj državi Mičigen, uhapšeni 1 juna.

Iz tužilaštva tvrde da je Kurani prisustvovao obuci u rukovanju oružjem 2011. godine u Libanu, koje je finansirala grupa Hezbollah, kao i da je u SAD promovisao ovu terorističku grupu i pronalazio potencijalne snabdijevače oružjem. On je, prema navodima optužnice, bio zadužen za prepoznavanje i praćenje ljudi povezanih sa izraelskom vojskom, kao i za prikupljanje podataka o vojnim objektima u Njujorku, te prikupljanje informacija o vazduhoplovstvu SAD.

Kako navode iz tužilaštva, Debek se pridružio Hezbollahu 2007. ili 2008. godine, prošao je obuku rukovanja oružjem, kao i obuku izrade eksplozivnih naprava. I Kurani i Debek su optuženi za pružanje materijalne podrške teroristima, zavjeru i nelegalno posjedovanje oružja.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj